Kathmandu 2023: o retragere de 12 zile

9-22 martie: o incursiune în practcile buddhismului tibetan, menită să ne pună în contact cu noi înșine și cu practicile de evoluție personală specifice buddhismului.

Călătoria este un pelerinaj și se adresează celor care doresc să se familiarizeze cu principiile spiritualității buddhiste, dar să și poată savura energia locurilor speciale, despre care se spune că,odată vizitate, favorizează renașterea în corp omenesc sau superioară acestuia. Vom sta în câmpurile înalte de energie, care permit o percecpție mai largă, spre o lume care funcționează pe baza bunăvoinței. Vom locui în case de oaspeți sau retreaturi de mănăstire, vom conversa cu călugări și maeștri, vom medita în locuri sacre… toate pentru a ne putea deschide către o lume care funcționează pe baza bunvoinței și a compasiunii.

Programul tipic al unei zile sună cam așa: la șase dimineața medităm în templu împreună cu călugării care țin ceremonia de dimineață. Urmează mic dejun (inclus în pachet) și apoi fie o întâlnire cu un personaj de la care vom avea ce învăța – inițieri, învățături – sau o puja, dacă se organizează vreuna, fie o călătorie. În pachet sunt incluse treicălătorii: una de o zi la Namo Buddha , una de trei zile la Lumbini, una de o zi în zona istorică – Lalitpur Drolma și încă una la Pharping. În afara acestora, putem merge în multe alte locuri, fie pe o jumătate de zi, fie pentru o zi întreagă. Transportul este accesibil, circa 15 dolari de persoană, așa că putem alege dintre priveliști frumoase cu lanțul himalayan, o incursiune în rezervația naturală Shivapuri și la mănăstirea din creasta muntelui pe care se afă această rezervație, o jumătate de zi în alte destinații în Kathmandu – complexul de temple hinduse, centrul istoric, străduțele hippie sau alte destinații. Totul depinde de întâlnirile pe care urmează să le stabilim cu maeștrii, blocurile de Lego pot fi comutate după cum decidem, ca grup.

Iată un program tentativ:

9 martie: plecare către Kathmandu. În acest moment, există opțiuni de zbor cu Fly Dubai sau Turkish airlines, la tarife începând cu 850 euro dus-întors. Agenția cu care ucrăm vă poate facilita tot procesul de reervare și asistență la zboruri.

10 martie: aterizare la Kathmandu, transfer la pensiunea mănăstirii în care urmează să locuim. Ne aflăm în preajma celei mai importante destinații de pelerinaj buddhist din oraș și magnet al călătoriilor spirituale – Bouddha Stupa, aflată la 300 m de poarta mănăstirii. Se spune că, dacă înconjori de trei ori uriașa construcție și învârți toate roțile de rugăciune, ți se îndeplinește o dorință.

11-15 martie: program în Kathmandu – excursii de o zi, întâlniri etc.

15 martie_ plecare către Lumbinii, loc de naștere al lui Buddha. Pregătiți-vă pentru un drum inițiatic de 300 km, pe care drumul prost și aglomerat îl va face realizabil în 10 ore. Dormim la retreatul mănăstirii din parcul uriaș și pli de temple pe care îl vom vizita în ziua următoare.

16 martie: vizite la templul fondat pe locul palatului în care s-a născut Buddha. Templele Myanmar, Indonezia, Thailanda, Cambodgia,Germania, Nepal, China sau alternative în funcție de ce găsim deschis și diponibil. Intrarea la primul templu nu este inclusă. În celelalte putem vizita gratuit. Cazarea și pensiunea completă sunt incluse la retreatul în care vom sta. Luați cu voirepeent, suntem într-o regiune caldă, sunt țâmțari

17 martie: slujbă la prima oră și binecuvântările epntru plecare. Luăm înapoi drumul de 10 ore… Sosire și cazare la mănăstire.

18 – 22 martie: întâlniri cu lamas și tulkus, ceremonii, meditație, plimbări cu sens.

22 martie: zburăm îpoi spre București cu liniile aeriene pe care ni le-am ales.

În perioada șederii la mănăstire, avem micul dejun inclus, iar restul meselor se pot lua, la costuri extrem de decente, în excelentul restaurant vegetarian al mănăstirii .

Câteva informații referitoare la conținutul acestei călătorii:

  1. Scopu și destinația sunt de natură spirituală. Ele presupun contactul cu o formă de practică, în principal meditație și mindfulness, și cu o disciplină care începe cu trezirea în zori și o dietă vegetariană și continuă cu o formă de antrenament susținută de faclitator: aceasta presupune atitudini, comportamente și expresie care să respecte cele 5 angajamente pancha sila, să antreneze calitățile bodhicitta și să se bazeze pe cele patru nemăsurabile. Despre toate acestea, mai mult în timpul retragerii.
  2. Fumatul este interzis în ăănăstire și nu este recomandat în retragere. Am avut grupuri în care participanții s-au putut lăa de fumat cu sprijinul grupului și al energiei speciale în care ne scăldăm zilnic. De asemenea, consumul de băuturi alcoolice nu este indicat. Un regim ușor, vegetarian este cel mai bun mod de a vă petrece cele 12 zile de retragere.
  3. Buddhismul se bazează pe o emoție majoră – compasiunea, care va fi axa de comportament pentru toată retragerea. Compasiune nu înseamnă să avem o atitudine de cloșcă față de alții, ci să avem o stare de acțiune activă, care să poată permite ușurarea suferinței cclorlalți. Mai multe ,în dicuțiile cel puțin zilnice pe care le vom avea în grup pe perioada retreatului.

Opiuni spulimentare de excursii i incursiuni:

  • o jumătatae de zi în centrul istoric vechi din Kathmandu. Există tază de intrare, anul trecut era 10 dolari
  • o jumătate de zi de vizită la complexul de temple Pashupatinath. Complex hindus, nu este destinat decât celor cu stomacul tare, căci acolo sunt și platformele funerare de incinerare Vizităm templele și peșterile în care au meditat doi mari maeștri ai linie de transmisie Kagyu – Tilopa și Naropa.
  • O jumătate de zi (sau mai mult… ) în vechiul cartier hippie, Thamel, și la fosta grădină regală. La grădină e intră cu bilet. REstaurantele din zonă au mâncare delicioasă.
  • vizită la o cinică ayurveda pentru consultație, rețete sau terapii ayurvedice (recomand Shirodara, full body massage cu ulei cald și baie de aburi)
  • Drum cu jeepuirile în Shivapuri și la Nagi Gumba
  • Călătorie la Nagarkot, un fost fort engelz, transformt în hotel de 5 stele, cu vedere la Himalaya, și oprire la un vechi templu hindus părăsit pe drumul de întoarcere
  • vizită de o jumătate de zi la Swayambhu, Templul Maimuțelor.

Vom alege dintre excursiile opționale în măsura în care grupul dorește să meargă (tot grupul).

Costul estimat al retragerii este de 771 euro. Înscrierile se fac în ordinea plății.

Pentru întrebări, contact la Andreea Ionescu, 0722402068. Telefon, sms, whatsapp.

Publicitate

3 comentarii la “Kathmandu 2023: o retragere de 12 zile

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s