budismul ca filosofie, explicat europeanului începător

Tulku înseamnă un maestru reîncarnat. Marii maeştri sunt cei care pot indica dacă un lama este un tulku sau nu.

Rinpoche, în traducere, înseamnă „cel preţios”. Este mai degrabă o funcţie decât un  nume şi am găsit-o la mulţi dintre cei cu care am interacţionat prin Asia.

Acest tulku a venit până în România ca să explice cu ce se mănâncă budismul 😀 urmând paşii maestrului său, care i-a fost asistent pe probleme de filosofie lui Dalai Lama. Ce e interesant e că de fiecare dată când asculţi unul dintre aceşti maeştri capeţi o perspectivă diferită. De exemplu, de la acest Rinpoche am primit o sinteză extrem de clară şi adaptată gândirii vestice, probabil şi fiindcă a trăit mult prin Elveţia şi e deja familiar cu modul ciudat în care gândim noi, oamenii albi.

A vorbit, detaşat, despre felul în care trebuie să îţi alegi maestrul, cu atenţie la calitatea învăţăturii, la comportamentul şi obiceiurile sale, la interacţiunile maestru-discipol. Apoi, despre fiinţele vii şi natura bună coruptă de sentimentele negative cu care ne-am familiarizat prea bine.  Şi, în fine, despre impermanenţă, locul în care mie, una, mi se pare că budismul şi fizica cuantică fuzionează. O recapitulare binevenită, de o claritate cristalină, pentru cei ce au mai auzit lucrurile astea, şi o introducere metodică şi corectă pentru cei ce intrau în contact pentru prima oară cu ele.

Lasă un comentariu