Plutirea în Grație

DSC05310E o zi liniștită, cu soare. Funi trebuie să se întoarcă de la Iquitos, cu cumpărăturile din ultima rundă de aprovizionare. Primim un breakfast neașteptat, cu ouă și cornuri, și ne facem programul de dimineață, după ce templul se eliberează de rămășițele saunei . E interesant că ei nu lucrează decât în ceea ce consideră spațiu sacru – cu excepția cazului în care pacientul netransportabil zace la el în pat.

Primim un breakfast neașteptat, cu ouă și cornuri, de parcă joacă șoarecii pe masă când pisica nu-i acasă: Funi e extrem de riguros în privința mâncării, trebuie să fie puțină și monotonă… 🙂

Cu șamanii ne-am întâlnit dis-de-dimineață: mergeau în junglă să adune într-o plasă galbenă, din plastic, frunzele de cinci feluri pentru fiertura mai sus pomenită. Nouă ni se par toate la fel, dar pentru ei fiecare are un caracter, un nume, întrebuințări. Când le învață, petrec trei luni în dietă, experimentând cu planta respectivă ca în orice proiect-pilot care se respectă.

Diminețile ”normale” sunt bune – cu tai chi, cu o meditație, cu o vorbă – și asta e urmată de o lungă dezbatere în hamace. M. desenează modele de ayahuasca, cu o precizie incredibilă, care mă trimite la gândul că detest, în general, negrul în trusele de carioca, dar acum este cel mai folosit 🙂

DSC04862În bucătărie, femeile pregătesc prânzul. În aer plutește, împreună cu muzica latino lentă,  care susură din radioul cu baterii, ceva dulce și bun. Roxana, care se îndeletnicește cu peștele, e bucătăreasa, printre oalele afumate de pe soba cu lemne. Orezul fierbe în apă puțină, într-o pungă de platic care să îi permită să se aburească. Alte două indience Shipibo, proaspăt apărute, sunt aparent înrudite cu cei de aici, una mai în vârstă, una tânără, cu un prunc de șase luni ce suge cu nesaț din sânul mamei, revărsat din bluza tradițională.  Dar ce e tulburător în tot plonjonul ăsta cu muzică blândă este energia dulce, care se manifestă când bărbații sunt absenți. Curge pe tot ceea ce ne înconjoară și, subit, trăiesc un moment de grație. Vin cu energia asata înapoi, la grup. i. o primește din plin și o văd cum lunecă în visare. Rezonează cu ea, intră și ea în starea aceea de miere. Facem terapii. Plutim în Grație.

Citește și http://wp.me/Pswu1-2pi