un altfel de budism

După năucitoarele şi briliantele exerciţii de oratorie cu care ne-a infiltrat Dalai Lama, am ăzut şi o mănăstire budistă tibetană „de rit vechi”. Poteca şerpuită din pădure te aduce, gâfâind, la o poartă mare a unei biserici mici căreia i-ai da toţi banii tăi, ca să te asiguri că o găseşti aici şi la anul. Mă tot încăpăţânez să scriu biserică, deşi e templu. Dar sentimentul e cel care face mâna să o ia înaintea minţii, iar acolo te simţi ca în biserică. Un călugăr atât de bătrân, că te-ai aştepta să fie făcut din pergament dacă pui mâna pe el, şi foarte puternic fără să o arate, se bucură din adâncul fiinţei pentru că i-am călcat pragul. Nygmapa este o tradiţie extrem de veche, care permite călugărilor să se căsătorească.

Aici loiesc cincisprezece călugări cu famiile lor. casa de oaspeţi este singurul lor venit. Dacă în Tashi Jong magia era creată de viziunile extrem de clare şi de legendele despre mari maeştri în retragere sau statui secrete care levitează, aici, ca un afet de tun, un Dorje imens şi un clopot la fel de imens stau ca tunurile la intrarea pe scăriţa care urcă în sala mare. Despărţită printr-o terasă de templu, locuinţa unui preot-călugăr, care ne-a binecuvântat pe toţi, turnându-ne miere în fibrele nervoase şi o linişte bună şi aproape înlăcrimată în suflet este închisă doar de o pânză albă, cu pliseuri, curată – deşi destul de veche şi decolorată – pe care este cusut cu aplicaţie nodul mistic, bleu. Suntem atât de departe de lume şi atât de aproape de apusul care flutură steguleţele de rugăciune, încât uităm cine, când, unde suntem şi trăim clipa aceea de beatitudine la care alţii visează vieţi la rând.  Îmbrăcaţi cu tricouri pe care scrie Save Tibet, Free Tibet, ne învârtim între pini şi călugări fericiţi şi simţim că suntem mult, mult mai aproape de cele spuse de dimineaţă de Dalai Lama. Am înţeles cine e tipul cu „furculiţa” înfiptă în căciula sub care şi-a adunat şuviţele rasta, şi care aduce flori la templu în fiecare zi. Furculiţa e un dispozitiv de masaj pentru pielea capului, pe care Ayurveda o tratează cu atenţie. În ziua următoare, era în codiţa unei domnişoare la fel de hippie şi la fel de binevoitoare :D.

Nu ne mai mirăm nici de prezenţa eterică a unei fete albastre la un calculator cu internet dintr-o cafea aflată într-o mănăstire de rit vechi. nimic nu mai e ciudat. Nici lumina izvorâtă din ochii unei tovarăşe de itinerariu şi capturată de blitzul riguros al FUji-ului. Suntem în ţara lui Oz, în care un cuvânt poate deveni realitate, iar energia ne leagănă ca vântul, pe vârfurile pinilor pufoşi de care suntem înconjuraţi pretutindeni.

Un comentariu la “un altfel de budism

  1. Multumesc pt toate ce le traduci/ scrii.Sper sa imi revin mai repede sisa pot retrai reaminti visa/pagina de etenitate numita Tibet Indian…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s