Cauza ultimă a suferinţei este ignoranţa

E un sentiment puţin straniu să te reîntâlneşti cu Dalai Lama un an mai târziu, să ai senzaţia că nu a trecut decât o zi, o zi lungă în care te-ai schimbat mult, iar el, deloc.

Dalai Lama ne vorbeşte azi despre antrenamentul minţii, care seamănă, spune el, destul de mult cu rugăciunea lui Francisc D”Assissi. O introducere destul de ciudată a trimis la musulmani şi jihad, cu explicaţia că jihad nu înseamnă să omori oameni, ci să distrugi ignoranţa. Oricine face rău oamenilor în numele religiei nu este un musulman adevărat. Despre creştini, diplomatic, spune că uneori e mai bine să fii î nslujba celorlalţi decât să te însingurezi în meditaţie. Oricum, concluzia e că nu există pădure fără uscături.

În sală sunt oameni îmbrăcaţi în culorile acelea – roşu-vişiniu, portocaliu, galben – şi foarte puţini în negru, cu excepţia călugărilor zen care stau ca nişte statui, în primul rând, ascultându-l. culoare maximă în sală aduce un şef de trib venit din Canada, cu penele de condor pe cap. Dar zăresc şi pe Gudrun de la Light Body School a lui Villoldo… e mai degrabă o adunare ecumenică decât o sesiune de învăţături.

Dalai Lama vorbeşte despre sine în budism, despre interdependenţă, lipsa egoismului, înţelepciunea vidului şi face comparaţia cu religiile care cer supunere totală unui zeu. Le găseşte acestora din urmă şi un punct bun – reduc egoismul 😀
După el, religiile sunt de două feluri, cele bazate pe un creator, sau cele bazate pe cauzalitae.

Vorbeşte mult despre începutul şi sfârşitul sinelui şi demonstrează cămintea nu e un atribut exclusiv al corpului: atitudinea mentală poate schimba experienţa noastră fizică. Face un pic haz de savanţi, care au spus iniţial că lucrul ăsta nu e posibil, dar apoi au trecut într-o poziţie de scepticism informat, pentru că există deja exemple de influenţă a minţii asupra corpului.  Ideea este că fiinţele simţitoare au o caracteristică esenţială, continuitatea minţii, pentru că mintea subtilă, care supravieţuieşte morţii, este destinaţia Sinelui.

Schimbarea se produce printr-o cauză materială şi un factor de contribuţie. Minea e lipsită de formă. E o experienţă cognitivă. Dacă mintea ar proveni din non minte, ar însemna că această cauză materială e diferită. Ca şi cum particulele ar proveni din non particule. Acest lucru nu e posibil, de aceea mintea ar trebui să fie deja acolo, venind din mintea precedentă, deci nu are un început.

Totul se bazează pe patru principii – natura, relativitatea, funţionarea şi raţionamentul. Dorinţa de a fi fericit e natura. Toate fenomenele de schimbare au propriile lor calităţi. Raţionamentul trebuie să bată aceşti trei factori. De aceea trebuie să ne îngrijim de atitudinea mentală. Mintea e acolo, iar o stare mentală diferită poate duce la abilităţi diferite. De aceea trebuie să ne folosim mintea.

Pe scurt revenind la Sine, nu există început pentru că baza Sinelui nu are început. Nu există cauze pentru sfârşitul acelei minţi iluminate. O parte a minţii se opreşte la moarte, pentru că se sfârşeşte cauza sa – creierul. Dar mintea mai independentă, subtilă, este continuă pentru că nu există o forţă care să se opună acestui lucr. Chiar dacă devii Buddha, mintea e acolo.

Există posibilitatea mântuirii? Mintea umană se poate schimba prin antrenament, cunoaştere, experienţă. Tpate emoţiile distructive sunt bazate pe ignoranţă. Cauza ultimă a suferinţei este ignoranţa.

O pauză de glumiţe ne aduce povestea unui Dalai Lama leneş, care învăţa cu fratele său. Tutorele avea două bice, unul negru pentru frate şi unul galben, sfânt, pentru Dalai Lama 😀 care era un student cam leneş.

Vin întrebări. TataiaYoda nu ezită să spună „nu ştiu, nu mă pricep” sau să declare că e mai degrabă marxist decât capitalist.  Despre provocările lumii de azi spune că principala e faptul că ne bazăm pe lucruri materiale şi astfel ne pierdem calitatea umană de bază.  Că ar trebui să dăm mai multă atenţie valorii umane şi viaţa noastră ar fi mai plină aşa.

A doua provocare, după el e populaţia, iar a treia, schimbarea climei, pe care nu o putem controla.  Între umor şi răspunsuri serioase, ziua se sfârşeşte cu analiza primei strofe din cele 8 ale sutrei pe care am primit-o odată cu brăţara galbenă de acces în arena Papp laszlo…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s