Rădăcina religiilor

Au început pregătirile pentru Anul Nou tibetan. Între ele, ceremonii pentru toate fiinţele de pe Pământ, punctate cu explicaţii.

La ceremonii participă toată suflarea din mănăstire. De la călugării mici şi relativ mucioşi din cauza picioruşelor goale în frigul dimineţii, la cei tineri. Maestrul se mândreşte cu doi „copii” de-ai lui care sunt acum studenţi la facultate.  Pe parcursul zicerilor, paralele interesante intre religii. Cum ar fi echivalenţa între guru Padmasambhava şi Arhanghelul Gabriel. Manifestări ale aceloraşi matrici energetice, cu funcţii şi calităţi similare.  Mai aflăm câte ceva despre esenţa pură a fenomenelor, despre bliss ca esenţă a tuturor religiilor (hm, interesant, de fapt toate religiile tind la această stare de graţie pe care o şi numim unire cu Dumnezeu sau Nirvana sau sau ) şi astfel punctul de vedere de mai sus devine perfect. Sursa dragostei, beatitudinii şi păcii se poate afla prin contemplarea acestui adevăr. Lucru care se poate întâmpla dacă îţi foloseşti talentul, tehnica şi în împrejurările potrivite.

Apare, fireşte, ceaiul tibetan cu unt, gust reamintit repede. Ceaiul se oferă şi se consacră, la fel ca în templul mare de la Dharamsala. O picătură pentru veghetori, una pentru mama pământ, una pentru fiinţele simţitoare din toate tărâmurile şi apoi poţi împărţi licoarea cu cei care au nevoie.

Ni se istorisesc poveşti amuzante, despre mantre care îndepărtează blocajele, aplicate în mod brutal (se strigă Phat!) şi obstacolul se dizolvă. asta dacă învăţăcelul nu ajunge de-a dreptul în nirvana prin intermediul unui atac de cord :D. Mantra vine din două silabe contopite, Pa de la mama sfântă, şi Ta, de la tatăl sfânt.

Contemplu relaţia dintre maestru şi călugări, sau studenţii mai avansaţi, veniţi de prin îndepărtata Europă. E bazată pe o dragoste aspră, sportivă, constrânsă de responsabilitatea maestrului. Se spune că învăţăcelul îşi caută adăpost în maestru, iar în clipa în care acest acceptă parteneriatul ăsta special, maestrul devine responsabil pentru viaţa celui care îl urmează.

Afară, în lumea laică, vişiniul devine roşu, culoare de sărbătoare, de succes şi autoritate, pe care o găseşti pe toate rochiile superbe, din mătase, ale frumoaselor tibetane. Încercăm un internet cafe are să aibă generator, să pot trimite nişte plăţi. Calculatoare cu timpul intern setat aiurea mă trimit la plimbare, serverul băncii nu face operaţiuni la date de acum doi ani 😀 şi nu ne rămâne decât să ne întoarcem acasă, sărind peste sforicelele întinse de copilaşii locali, care cer bir pentru a te lăsa să treci… Mai avem de cumpărat un lacăt pentru camerele noastre, pe aici nu a auzit nimeni de lacăt cu cifru, suntem într-o mahala a unui sat enorm. Îl cumărăm pe cel care are cele mai multe chei şi fugim repede acasă. Au început ceva picături de ploaie răzleţe.

Învăţăturile de dimineaţă, lente şi cu pauze seminificative, despre fondul bun şi folosirea luci ca abilitate, cu tehnica şi în ocazia potrivită, continuă cu un serviciu de după amiază, în care se sfinţesc bucate, ritualuri complexe care să alunge energiile proaste, să purifice şi să convoace spiritele bune. Din nou, toată lumea, de la purtătorii temporari de robă (pe perioada retragerii au dreptul să o poarte pentru că ţin legământul monahal) la cei de blugi. Ceremonia de seară continuă cu cele nouă supe – e ziua supelor  – din care trebuie să iei cel puţin nouă linguri. O să ajungem acasă supraponderali.

Supele sunt din orez cu fructe, pentru vegetarieni (ciudat) şi momo cu carne pentru ceilalţi. Iar misterele continuă cu un fel de fortune cookies, mici bulinuţe de cocă fiartă în care găseşti bileţele scrise în tibetană. Pe bileţele, felurite nume de zeităţi, guruşi, eroi. Se spune că eşti influenţat de trăsăturile celui pe care l-ai tras la loterie. Bileţelele sunt scrise cu pixul, îngrijit, şi decriptate, unul câte unul, de maestrul care se transformă în prezicător. Zilele astea o să se uite şi prin calendarul tibetan pentru ceva preziceri astrologice.  Intrăm, încet, în magie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s