o ceremonie care şi-a pierdut sensul devine un simplu ritual

… aşa spunea Vernon Foster, şef de trib indian nord-american. Suntem în epoca profeţiilor, se spune că Pământul îşi va schimba soarta când condorul şi vulturul se vor întâlni. T. are un sceptru magic la care atârnă o pană de vultur şi una de condor.  E timpul Marilor Ceremonii.

O zi specială, care începe cu istorisirea experienţelor după contactul cu primele leacuri. Experienţele diferă de la om la om.

Cavi Câna s-a refăcut, tristeţea dispare. Ne tratează cu piri piri, după care primi explicaţii pentru ceremonia de diseară. Aflăm câte ceva despre Icaros, cântecele sacre, desenate pe pânzele mantas-urilor. Funi poartă cadoul din Brazilia, de la Fernando. Urmează invocaţii, flăcările colorate şi toate celelalte practici de dimineaţă. Ne-am trezit foarte devreme, ca să ne putem apuca de lucru la cojit şi pregătit plantele pentru diseară. Ulcica trebe să stea pe foc 12 ore…

Văd, în fine, celebra liană, proaspăt tăiată, cu modelul în formă de floare.  Cojim, zdrobim, desfacem fibrele. Băieţii îşi pot demonstra bicepsul, bătând liana cu o bâtă zdravănă pentru a elibera miezul fibros :D. Alături de atelier aşteaptă cuminţi, verzi şi frumoase, frunzele de chakruna… pentru viziuni.  Totul e umed şi plin de ţânţari. Hârtia caietului s-a umezit şi s-a umflat şi ea, iar practica scrisului cu creionul lasă mai degrabă urme de presiune decât de grafit pe caietul brusc devenit poros. Ploaia de ieri împiedică hainele să se usuce, dar simpaticii shipibo primesc, în continuare, lucruri la spălat.  În fiecare dimineaţă, coşul merge la râu şi toate rufele sunt curăţate lună…

Totuşi, precauţii: nu se lasă lucruri murdare pe jos, pentru că există o specie de cockroach care le devorează cu mare plăcere dacă conţin fluide corporale :D, iar pe sârmă în niciun caz noaptea, pentru că vacile sunt cunoscute ca mari devoratoare de fibre naturale, iar dacă sar gardul te trezeşti fără prosop …

Ayahuasca fierbe, încetişor, toată ziua. Ne pregătim cu un body work, în care toată lumea face ce ştie mai bine – masaj, reiki, ce-o fi – şi apoi se schimbă rolurile. La cinci, clădirea circulară centrală se închide pentru curăţenie şi reamenajare în vederea ceremoniei. Trebuie să ne îmbrăcăm în alb… Ceea ce facem şi apoi aşteptăm, un pic tensionaţi, experienţa. Ştim că Ayahuasca e o mare purificare, aşteptăm download-urile de informaţie şi acţiunea celulară de regenerare despre care se vorbeşte mult în cercurile ezoterice.

La şapte, primim o primă afumare cu salvie. Aveam să înţeleg în a doua ceremonie de ce. Fiecare dintre noi, frumos îmbrăcat în alb, după ce a primit doza de fum, îşi ia pernuţa şi păturica şi purcede în spaţiul de ceremonie. Ne spunem invocările şi intenţia. Francisco ne-a avertizat că intenţia şi concentrarea sunt esenţiale în meditaţie…Saltelele sunt la perete, în formă de stea. În mijloc, şamanii şi T.

Plutim în întuneric, apoi Francisco intonează primul cântec şi începe balul.  Ayahuasca e un parcurs care depinde foarte mult de două lucruri: cât de stăpân eşti pe corpul tău şi cât de stabilă îţi e atenţia. Poţi avea parte de un roller coaster sau de o sesiune serioasă de informare şi luminare, în funcţie de disciplina mentală.

Ce e important e să îţi faci note mentale asupra excursiei, ca apoi să poţi descărca şi analiza totul.

Ridicatul de pe saltea şi mersul până în pat, la finele ceremoniei, adică pe la unu, sunt o provocare – dar merg singurică în cameră, cu păturica şi pernuţa la piept. M-au mâncat ţânţarii, dar am avut o ceremonie remarcabilă. Madrecita pălăvrăgeşte în capul meu până se luminează, starea e între vis şi trezie, dar când decid să mă dau jos din pat nu sunt nici obosită, nici cu senzaţii aiurea. Natura continuă să sclipească la fel ca în Avatar, la douăsprezece ore după start. Băieţii ăia de au făcut filmul ştiau exact ce anume, şi cum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s