Note de curs – Rei Ki, Don Beckett

Rei ki I

Don începe cursul pus pe treabă 🙂

Primul exerciţiu, Kenyoku, care a fost predat şi de Mikao Usui şi înseamnă periere sau spălare uscată, începe aşa: pui mâna dreaptă pe umărul stâng astfel încât degetele să stea în alveola din jurul articulaţiei umărului, apoi, cu o mişcare diagonală, expirând ca şi cum ai pronunţa sunetul ha, treci mâna spre şoldul drept, ieşind în afara corpului ca şi cum ai mătura o scamă. Repeţi identic cu mâna stângă de la umărul drept, apoi încă o dată cu mâna dreaptă de la umărul stâng. Apoi întinzi mâna stângă cu palma în sus şi faci o mişcare de periere pe deasupra ei, de la cot la degete. Identic cu mâna dreaptă. Apoi, din nou, cu stânga. Eşti curat 🙂  .

Al doilea exerciţiu este o metodă de purificare spirituală prin respiraţie. Pe inspir, prin creştetul capului vezi cum corpul ţi se umple de lumină. Pe expir, lumina explodează din tine şi se împrăştie în Univers. Repetă de câteva ori.

Don vorbeşte de Hawayo Takata şi de răspândirea rei ki, prin intermediul ei, în lume.Despre rei ki spune că este una dintre cele şapte energii identificabile în corpul nostru, alături de energia sângelui, a mineralelor, a gazelor, a tunetului (inima). Rei Ki e a şaptea şi cea mai înaltă dintre toate. E în top şi e atât de specială nu doar pentru că ea coordonează celelalte energii, ci e o poartă sau un pod între energiile fizice şi spirituale (Shin Kin, energia divină).

Despre autotratamentul rei ki, aflăm că primele poziţii ale mâinilor pe cap au fost transmise de boddhisattva Shinzuru:

  1. palmele cu degetele mijlocii unite la capăt se aşeaz+ă pe frumte
  2. podul palmelor pe tâmple
  3. o mână pe occiput, cealaltă pe frunte
  4. mâinile paralele, cu cele două degete mari aliniate paralel, lipite, în spatele capului
  5. mâinile încrucişate pe creştetul capului.

Don a propus o metodă intuitivă, care asociază corpul cu elementele şi Universul: se numeşte Tu Eşti Universul.

Această metodă asociază elementele cu părţile corpului: capul este poarta spre Marele Spirit. Ajna este centrul Rei ki în corp. Aici energia spirituală nediferenţiată intră şi se conectează cu restul corpului. Spiritul nediferenţiat se manifestă fizic. Chakra gâtului este, astfel, un nivel mai profund al manifestării şi centrul magnetismului, al exprimării personale, unde lucrurile încep să fie create. Zona inimii şi a plămânilor corespunde aerului, atmosferei Pământului. Plexul solar este energia focului, iar zona buricului, cea a copacului. Aria de sub buric, în dreptul chakrei sacrale, este apa, iar la baza coloanei, la chakra-rădăcină, avem Pământul.

Exerciţiul se face culcat, cel mai bine zilnic, înainte de a coborî din pat sau înainte de culcare. Se porneşte cu mâinile pe cap, apoi se acoperă chakra ajna şi ochii. Urmează palmele pe tâmple. Apoi acoperim ochii, urmează urechile, apoi mâinile se unesc în spatele capului.  Urmează o poziţie cu o palmă pe gât (acolo unde noi, cei ce stăm mult la computer, facem acea „cocoaşă” iar dacă poziţia asta nu e confortabilă se poate face cu ambele mâini înfaţa chakrei gâtului. Apoi, mâna din spate vine sub cealaltă, acoperind astfel plămânii şi chakra inimii. Mâinile coboară şi acoperă plexul solar, apoi se aşează peste buric. Apoi sub buric, în zona chakrei sacrale şi, în fine, la baza coloanei, la chakra-rădăcină. Autotratamentul ar trebui să cuprindă 5 minute în fiecare poziţie, zilnic. Făcându-l veţi observa schimbări în voi înşivă şi vă veţi simţi bine. Este un mod de menţinere a sănătăţii.

Singurul lucru pe care Usui l-a predat, în afara principiilor, a fost concetrarea într-un punct aflat sub buric – punctul central al minţii, unde ne aflăm când suntem relaxaţi şi flexibili. Atenţia şi centrul trebuie concentrate pe acest punct.

La nivelul I, învăţăturile lui Usui permiteau să îţi dai Rei Ki doar ţie. De fapt, puteţi da şi altora. Puteţi face Tu Eşti Universul altcuiva. În carte (http://sfat.info/revista/reiki-adevarata-poveste-de-don-beckett.html) găsiţi şi alte tratamente specific eprin aşezarea mâinilor pe altă persoană.  Principalul lucru, însă, este să îţi dai ţie însuţi cât de mult rei ki poţi.

O metodă e ca în poziţia cu mâinile pe ajna să te gândeşti la cine vrei să transmiţi energie, şi cu intenţia ca acestă persoaă să o primească odată cu tine.  O alta este să ţii o poză între mâini.

Gradul I în rei ki se obţine primind rei ju. Don trimite regulat rei ki şi rei ju celor care i-o cer. Accesaţi cererea online la http://usui-reiki.johreiki.net/reiju.php .

Rei ki II

Ziua a doua începe cu o discuţie despre Kotodama, sunetele-sămânţă. Totul porneşte de la reîntoarcerea la învăţăturile originare ale lui Usui la acest nivel. Studenţii lui continuau să primească ReiJu şi practicau Kenyoku şi JoShin în fiecare zi. Continuau să trăiască principiile Rei Ki (mai multe despre acestea, la https://pisicka.wordpress.com/un-pic-mai-bine-in-interiorul-tau/reconectarea-cu-orice-radacini/don-beckett-despre-principiile-rei-ki/).  Se concentrau pe conştiinţa sau prezenţă, şi practicau rei ki cu ei şi alţii, folosind poziţiile capului. La acest nivel, se poate tranmite rei ki oriunde se simte nevoia.

Se pare că Mikao Usui nu a avut o serie specifică de poziţii ale mâinilor, cum a făcut dr. Hayashi. Dr. Hayashi e cel care s-a ocupat de stabilirea poziţiilor mâinilor pentru diferite simptome. După cum simţiţi, acoperiţi întregul corp şi ocupaţi-vă de chakre, pentru că fiecare chakra distribuie energie unui anumite părţi a corpului. Tratamentul corporal complet şi oferirea de rei ki în fiecare ceakra e urmat de concentrare pe anumite zine, în funcţie de dureri.

La al doilea nivel rei ki, partea a doua constă în tratamentul la distanţă. Se pare că Mikao Usui nu a predat tratamentul ladistanţă. De fapt, când realizăm cum funcţionează vindecarea – funcţionează pentru că în realitate nu există distanţă, ci toţi suntem una, suntem interconectaţi – putem trata la distanţă. Sub nivelul fizic, nu există distanţă între noi. Când tratăm la distanţă, realizăm unitatea cu cealaltă persoană.

Usui a învăţat oamenii să realizeze acest lucru în trei paşi:

1. Concetrează-te să devii energia Pământului, iar odată ce eşti bun la asta,

2. concentrează-te să devii energia Cerului. În fine,

3. Realizează că pământul şi cerul sunt un singur lucru, nu pot fi separate.

Don spune, cu umor: pentru mine asta e uşor.

Desenează pe tablă un cerc mare şi gol, care înfăţişează Marele Spirit, Tao, Dumnezeu. Total nediferenţiat. Dacă o latură a Spiritului vrea să se manifeste, obţinem un punct foarte mic, foarte concentrat. Imediat ce avem un punct, avem şi ceea ce se numeşte yin şi yang. Spiritul este yang – expansiunea, infinitatea. Punctul este yin, un punctuleţ foarte comprimat care s-a mainfestat. Punctul este Pământul, energia Pământului sau marele Yin. Cercul este energia Yang a cerului. Usui îi învăţa pe elevii lui să se concentreze pe energia Pământului.

În pasul al doilea, urma concentrarea pe energia cerului, iar în pasul trei, ştergerea punctului şi întoarcerea la starea originară, de unitate. Odată realizată unitateea, puneţi punctul acolo, oriunde în marele cerc. Prin aceasta dirijăm Reiki către altă persoană sau orice punct. Este vorba de realizarea unităţii noastre. Dirijăm energia către orice manifestare specifică din acea unitate.

Hayashi e cel care a răspândit simbolurile primite direct la Usui. Simbolurile au fost introduse în Reiki cu câteva luni înainte de moartea lui Usui, şi au fost împrumutate de la budismul chinezesc. Înainte, se foloseau Kotodame pentru a auta studenţii să se conecteze cu anumite energii. Kotodamele sunt sunetele fiinţel primordiale. Kotodama pentru PĂmânt este O U E I . Vedem cu uşurinţă legătura cu chO kU rEI. Studenţii intonau zilnic această kotodama pentru a se uni cu energia Pământului. O U E I înseamnă fii pământul Fii contractat, dens, energie, tragi.

Al doilea simbol  este Sei Hei Ki. Reprezintă energia Cerului, Marele Yang, energia focului, soarele. Kotodama pentru acest simbol este EI EI KI. Kotodamele se intonează cu alternanţe de linişte între sunete.

Don răspunde la o întrebare referitoare la preluarea bolilor subiectului căruia îi dai Rei ki: trebuie să ne detaşăm de implicarea noastră personală. Fiţi doar un canal neutru petru energie, şi lăsaţi energia să îşi facă treaba. De multe ori, vrem aşa tare să vindecăm pe cineva, încât ne ataşăm emoţional. Aşa preluăm suferinţele celuilalt.  Mai trebuie să avem o intenţie clară de a folosi Reiki şi nu propria energie. Nu încercăm să obţinem anumite rezultate, petru că energia va face ce e mai bine. Uneori, vrem doar să vindecăm o persoană pentru care nu e timpul potrivitsau care nu e pregătită să fie vindecată. Aveţi încredere, Reiki ştie mai bine. Treaba noastră este să deschidem energia şi să lăsăm rezultatele aşa cum sunt.

Aceasta mai conduce la ceva – în tehnica radiantă se predă că nu noi dăm energie altei persoane. Ceea ce facem e să deschidem sursa de energie din cealaltă persoană. Asta e şi concluzia la care eu am ajuns cu Rei ki şi cu toţii am fost învăţaţi că luăm energie de undeva, din Univers, de unde trece prin creştetul capului, inimă şi ajunge la mâini, şi dăm energia aceasta unei alte persoane.Eu am practica Reiki cu această credinţă. Într-un anumit moment, m-am întrebat de ce o facem aşa, pentru simţeam că fiecare fărâmă de materie fizică conţine ceva Sursă în sine. Sursa din materia fizică e o altă dimensiune. Dimensiunea Sursă. Părea mult mai logic să deschid aceasa dimensiune sursă şi să aduc energia de la sursă apoi să o radiez în afara persoanei. Sună mult mai autonom. Dar până azi u am auzit pe nimeni cu această idee, de aceea am fost realmente încântat să aud că acest lucru se predă la cursurile de vindecare radiantă.

Dacă deschidem sursa în celălalt asta e o foarte bună protecţie, împiedicăm ataşamentul de ideea că noi suntem cei care îl vindecăm. E o abordare mult mai bună de a face Reiki, prin deschiderea sursei interioare, dându-i posibilitatea de a acţiona.

Aş vrea să mai vorbesc despre o percepţie greşită referitoare la maestrul Reiki. Unii cred că e un maestru înălţat, o fiinţă perfectă. Consideră cu nu i se poate întâmpla nimic. Dar maestru înseamnă profesor. Eşti doar un profesor. Predai ceea ce ştii, dar trebuie să lucrezi cu tine zilnic şi să munceşti pentru propria realizare la fel ca oricine altcineva.

Mikao Usui nu considera că era o fiinţă perfectă. Lucra la propria perfecţionare. La fel noi toţi. Suntem pasibili să facem greşeli, să coborâm în loc să urcăm. Străduiţi-vă în fiecare zi, cât puteţi.

Don e întrebat cum discerni şi alegi ce simbol şi ce energie să foloseşti.

Simbolurile ne pot ajuta, ca şi kotodamele, să ne conectăm cu aceste energii, dar se pot folosi când dăm energie altora. Sunt un instrument care ne permite concentrarea asupra unui lcru. Kotodamele le puteţi gândi în minte, sau intona. Alegerea kotodamei sau simbolului este un instrument. Se recomandă să lucrezi cu pământ şi cer ca să nu faci trasnmisie dezechilibrată.

Ultimul simbol şi ultima kotodamă: Hon Sha Ze Sho Nen, respectiv O A ZE O NE. Ca să ne lămurim e util să vedem semnificaţia budistă a acestpr simboluri şi ceea ce ele însemnau.

Cho Ku Rei înseamnă PUTERE

Sei He Kim înseamnă LUMINĂ

Hon Sha Ze Sho Nen înseamnă IUBIRE. Unitate. Dacă simţi cu adevărat iubire pentru cineva, obţii unitatea cu acea persoană. Iubirea – unitatea ne permite să îi ajutăm să să se vindece.

Vindecarea la distanţă

Nu e vorba despre distanţă, ci despre absenţa distanţei. Trebuie să găsim un procedeu care să ne ajute să obţinem unitatea.

Există multe căi pentru a trimite Reiki altor oameni. Ieri am vorbit despre utilizarea unei fotografii, dar poţi să îţi imaginezi persoana, foarte mică, între palmele tale aşezate într-un gasho. Poţi, la fel de bine, să îţi imaginezi un organ sau o porţiune a corpului pe care vrei să o tratezi. Sau pui mâinile pe tine şi simţi cum eşti una cu cealaltă persoană. Unii folosesc păpuşi sau animale de pluş. POţi flosi chiar o pernă ca să ţi-l imaginezi pe celălalt. Sau oi piatră, un cristal, o bucată de lemn, care se ţine în mână. Cristalele reţin energia, astfel că poţi încărca un cristal cu kotodama sau cu un simbol. Apoi ţii cristalul între palme, şi el va tramsite energie acelor persoane.

Moul intuitiv pe care l-am primit este acesta: încep cu mâinile distanţate în aer, îmi imaginez că persoana se află între palmele mele. Coloana vertebrală este orizontală, î tre mâini. Încep să apropii uor palmele şi simt presiunea. Uneori e foarte multă, aproape o rezistenţă la apropiere. Când se întâmplă asta. le aduc încet cât mai aproape una de alta, dizolvând rezistenţa.  Uneori, mâinile vin cu uşurinţă împreună. Când simţiţi aceasta, înseamnă că nu sunt blocaje. Energia curge bine.

Puteţi face aceasta cu intenţia de a examina corpul fizic, astfel încât puteţi simţi cât blocaj fizic există. Apoi repetaţi cu corpul mental al persoanei şi evaluaţi rezistenţa mentală. La fel cu corpul emoţional şi cel spiritual. DEci puteţi avea o imagine a nivelului la care sunt principalele blocaje.În final, după tratament, faceţi o reevaluare a corpului total. Nu ştiu cum funcţionează asta pentru alţii, dar puteţi încerca de câteva ori şi vedeţi dacă merge.

Important e că e o metodă de a crea conectare cu cealaltă persoană. Folosiţi acea metodă de conectare şi deschidere ReiKi din persoana cealaltă care vi se potriveşte.


3 comentarii la “Note de curs – Rei Ki, Don Beckett

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s