Despre forţa blândeţii

Exerciţiul de alternativă socială pe care ţi-l oferă comunitatea tibetană în exil are nenumărate exemple din care poţi să înveţi. Într-o singură zi, cobori din modestia puternică şi, într-un fel, atotstăpânitoare a lui Dalai Lama în străduţele înguste, în care stau parcă gata să se răstoarne căsuţele înfipte dureros de provizoriu în panta severă a muntelui, deschizând veşnicele obloane ca de uşă de garaj şi revărsând în stradă culoarea afacerilor lor. Restaurantele micuţe, majoritatea deschise parcă în bucătăria bunicii, dar oneste în naivitatea lor înduioşătoare, îţi oferă bucăţelele de hârtie pe care să scrii cu creionul numele mâncării şi numărul de ordine din meniu, ca să ştie bucătarul ce îţi pregăteşte. toaletă nu există, dacă vrei, totuşi să mergi şefa localului ia o cheie şi te conduce, prin spate, într-un fel de fagure ascuns privirii, o îngrămădeală de căsuţe care ocupă fiecare bolovan liber de pe coastă şi îţi deschide o uşă de toaleă turcească, incredibil de curată pentru cât de modeste sunt împrejurimile. TRebuie să te grăbeşti, căci se întunecă şi nu mai poţi vedea pe unde trebuie să păşeşti prin labirintul miniatural în care ai descins.

Te întorci la masă, mâncarea sosşte imediat şi dai de pâinea tibetană, aproape un chec, copt peste noapte, de fapt la patru dimineaţa, ca să ai tu ce să mănânci. E un fel de mâncare în sine. Nu îţi trebuie prea mare lucru aici. Şefa „restaurantului” a mascat geamurile cu pături, pentru că, după cei de la mesele de aici, vrea să închidă. Au sărbătoare în familie, e prima zi de Diwali.

De dincolo de păturile care îmi amintesc de picnicurile ponosite ale copilăriei se aud vocile grave ale călugărilor, care înaintează, lent şi lichid, cu lumânările aprinse în mână şi cu o pagină de ziar ţinută pe post de steag de rugăciune. Înduioşăm gazda, care ne lasă să tragem cu ochiul la această puja fără precedent. Despre ea vorbea Dalai Lama de dimineaţă, când a făcut o scurtă aluzie la veşti triste. Chinezii au împuşcat, din nou, tibetani care încercau să treacă graniţa către India. Un tranzit sângeros, dar puja nu ne face decât pe noi să plângem. Călugării se roagă pentru cei răpuşi, şi în egală măsură pentru ucigaşii lor. Citeam, zilele trecute, într-o carte primită de la un om pe care îl îndrăgesc, că unul dintre călugării închişi în temniţă grea de chinezi, vreme de douăzeci de ani, îi mărturisea conducătorului spiritual că singura lui teamă a fost că ar putea ajunge să îi urască pe cei care îl chinuiau. Doamne, câtă seninătate şi câtă bunăvoinţă îţi trebuie ca să poţi avea o asemenea atitudine.

Unul dintre conaţionalii noştri insistă, balanţă tipică, pentru asistenţă la cumpărături, unde, fireşte, nu se poate decide. Suntem absorbiţi de magnetul unui anunţ mic, de pe o uşă şi mai mică, dintr-un coridor lateral al uneia dintre străzi. Astrolog. Îmi spune lucruri din urmă, extrem de exacte, despre perioada mizerabilă din ultimii trei ani, închei citatul- Îmi vorbeşte despre şansa lui 2010, despre crampa dilemei stilului de viaţă pentru restul anilor care mă aşteaptă. Despre studii ascunse şi profesori buni. Şi despre un al doilea mariaj. Pare incredibil. Prietenele mele sosesc, una câte una, şi se adună într-un mic şir de predicţii.

Ne oprim, cu nostalgie, la un ultim ceai cu bijutierii de la care am cumpărat (scump, ce e drept) şi ne pregătim penru sesiunea ultimei seri. Să mai mulţumim încă o dată pentru darurile primite. Să împărţim pe stickuri şi flashuri şi laptopuri pozele cu Dalai Lama, cadou nesperat de la Alex, acreditat în ultima clipă. Tibetul se scufundă uşor în memorie, unde va rămâne aşezat, frumos, ca într-o vitrină la care te întorci, iar şi iar, ca să poţi să te realimentezi cu senzaţia aceea de bine pe care ai închis-o în spatele porţilor inimii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s