Mesajul Marilor Maeştri

O expoziţie de obiecte micuţe, scăldate în conurile lor de lumină şi înconjurate de penumbra meditaţiei, a poposit în centrul adormit al Piteştilor, plutind în parfumul de tei. Într-un mod miraculos, dovezile poveştilor auzite în Dharamsala despre urmele pe care marii maeştri le-au lăsat ca dovadă pentru cei ce nu cred sau nu cred suficient, au poposit în România.

Graţie centrului White Tara, am avut parte de un microplonjon în atmosfera minunată pe ace am resimţit-o la poalele Himalayei.  Dar să nu mai pierdem timpul. Turul acetor relicve începe cu o purificare cu apă sfinţită, cu şofran, ca să te poţi prezenta în faţa statuii lui Buddha, pe care o stropeşti de trei ori cu aceeaşi apă sfinţită, intonând mantra:

OM MOHI MOHI MAHA MOHI SOHA

OM MUNI MUNI MARA SOHA

Puţin mai în dreapta vezi o mantră mai mărişoară a norului de ofrandă:

OM NAMO BHAGAVATE VAJRA SARA PRAMARDANE

TATHAGATAYA  ARHATE SAMYAKSAM BUDDHAYA

TADTYATHA

OM VAJRE VAJRE MAHA VAJRE

MAHA TEJA VAJRE

MAHA TEJA VAJRE

MAHA BODHICITTA VAJRE

MAHA BODHI MANDO PASAM KRAMANA VAJRE

MAHA BODHI MANDO PASAM KRAMANA VAJRE

SARVA KARMA AVARANA VISHO DHANA VAJRE SVAHA

Mantra se pronunţă de trei ori.

Meditaţia de Pace Maitreya

Pentru cei noi în peisajul budist, Maitreya este următorul Buddha mondial, un mântuitor care ar trebui să facă trecerea omenirii la Epoca de Aur.

Meditaţia de Pace Maitreya este bazată pe meditaţia lui Lama Yeshe, fondatorul proiectului Maitreya,pe care a prezentat-o publicului din toată Lumea. Este o metodă practică pe care oricine, de orice religie sau credinţă, o poate folosi pentru a dezvolta iubirea binevoitoare, rădăcina cauzei păcii.

Înainte de toate, aşezaţi-vă într-o poziţie confortabilă şi relaxaţi-vă câteva minute corpul şi mintea. Spatele trebuie să fie drept, ochii întredeschişi. Relaxaţi-vă corpul: muşchii să fie relaxaţi, destinşi şi uşori. Respiraţi în mod natural. Inspiraţia şi expiraţia să urmeze un ritm natural.

RElaxaţi-.vă mintea de orice fel de gânduri din trecut sau despre viitor, gândul la serviciu, la diferite locuri sau persoane. Lăsaţi aceste gânduri să vă părăsească mintea şi focalizaţi-o în prezent, aici şi acum, la meditaţia pe care o faceţi, fără a fi distraşi de nimic altceva.

Acum vizualizaţi în spaţiul din faţa voastră o figură sau o imagine care să reprezinte puritatea absolută, bunătatea, pacea, iubirea şi compasiunea universală şi toate calităţile pozitive întru totul perfecte. Aceasta poate fi Maitreya, manifestarea iubirii binevoitoare, sau Shakyamuni Buddha, sau altă figură buddhistă cu care sunteţi familiarizaţi. Dacă sunteţi creştini, poate fi Iisus, Fecioara Maria sa Sfântul Duh, sau unul dintre sfinţi în care credeţi, sau poate fi orice figură dintr-o credinţă religioasă cu care sunteţi familiarizaţi şi care reprezintă pentru voi calităţile pozitive. Poate fi chiar o lumină, cu fascicule radiante albe sau galbene. Alegeţi orice imagine a purităţii  cu care vă simţiţi confortabil şi imaginaţi-o în faţa voastră.

Nu vă îngrijoraţi dacă nu puteţi avea o imagine perfectă, clară. Faceţi ceea ce puteţi şi fiţi satisfăcuţi cu asta. Cel mai important lucru este să simţiţi că este cu adevărat acolo, că staţi în faţa acestei reprezentări a tuturor bunătăţilor, perfecţiunilor, purităţii, a iubirii binevoitoare universale şi a compasiunii şi simţiţi cu adevărat că această iubire binevoitoare şi compasiune emană din acea reprezentare către voi.

Acum vizualizaţi cum lumina care vine din imaginea din faţa voastră către voi, pătrunzându-vă toţi porii corpului, umplându-vă corpul, ca şi cum acolo ar fi un gol care urmează să fie umplut cu această lumină superioară prin vârfurile degetelor, umplându-vă peste tot până în creştetului capului . Această lumină pură radiantă vă purifică toate problemele, durerile fizice şi bolile, suferinţa mentală, nefericirea, fricile, grijile, mânia sau orice alte gânduri şi sentimente negative aţi avea , amprente ale acţiunilor greşite pe care le-aţi făcut în trecutşi pe care încă le purtaţi cu voi… toate acestea sunt pe de-a-ntregul purificate. Deci toate negativităţile din corp şi din minte dispar complet, devin nonexistente, acum când sunteţi plini de de fericirea şi lumina radiantă.

Imaginaţi-vă cum corpul vostru devine curat şi clar, precum cristalul. Imaginaţi-vă că mintea voastră devine calmă şi clară, liberă de toate negativităţile  furiei şi îngrijorării: plină de sentimente de iubire binevoitoare şi compasiune. Imaginaţi-vă  că voi înşivă, ca mintea voastră, deveniţi una cu imaginea din faţa voastră, întruchiparea iubirii binevoitoare şi a compasiunii. Voi, voi înşivă, deveniţi întocmai ca aceasta, pe de-a-ntregul pozitivi, pe de-a-ntregul iubitori şi plini de compasiune, pace şi fericire.

Acum generaţi în mintea voastră dorinţa de a împărţi cu alţii această pace, energia iubirii, astfel încât şi ei să se poată elibera de suferinţe şi să devină iubitori, paşnici şi pozitivi. Amintiţi-vă că singura cale de a fi împăcaţi cu noi înşine şi de a avea pace în afara noastră în lumea întreagă este să  avem o inimă bună a iubirii binevoitoare şi a compasiunii. Imaginaţi-vă că energia iubirii  binevoitoare radiază din inima voastră înspre afară în toate direcţiile, aşa precum razele soarelui strălucesc împrejurul lui. Imaginaţi-vă că ele ajung la orice persoană care se află în încăperea, în casa sau în clădirea în care vă aflaţi. Imaginaţi-vă că şi ei sunt pătrunşi de energia binevoitoare.  

După aceea transmiteţi mai departe, tuturor oamenilor care vă sunt venici. Şi ei, de asemenea, se umplu de lumina iubirii binevoitoare.  Apoi trimiteţi-o mai departe, tuturor oamenilor din oraşul sau satul vostru şi imaginaţi-vă  că şi ei se umplu cu energie, cu lumina iubirii binevoitoare. 

Continuaţi să transmiteţi în afară, oamenilor din alte ţări şi în toată lumea, în aşa fel încât  în mod gradat oamenii din toate colţurile lumii se umplu cu energia iubirii binevoitoare. Şi dacă puteţi , imaginaţi-vă că o trimiteţi şi altor fiinţe, nu doar oamenilor, ci tuturor fiinţelor – animale, creaturi ale apelor, păsări şi insecte – tuturor fiinţelor de pretutindeni din această lume. Cu toţii se umplu de energia iubirii binevoitoare. 

Apoi, dacă puteţi, imaginaţi-vă că trimiteţi lumina în afară, către întreg universul, către toate fiinţele care există pretutindeni în acest univers, imaginându-vă că ele se umplu de energia iubirii binevoitoare. Mintea tuturor fiinţelor de pretutindeni se eliberează de gândurile negative şi se umple cu gânduri de iubire şi în acest fel pacea este pretutindeni.

Când veţi finaliza meditaţia, ca să nu pierdeţi energia generată în timpul meditaţiei, dedicaţi mental această energie pentru pacea tuturor fiinţelor din Univers,  ca ele să fie eliberate de suferinţe. Fie ca ele să fie umplute pe de-a-ntregul de iubre binevoitoare. Puteţi formula această rugăciune astfel:

„Fie ca minţile tuturor fiinţelor de pretutindeni să se elibereze de toate gândurile de intoleranţă, manie, ură şi de dorinţa de a răni, şi fie ca minţile lor să se umple în schimb cu gânduri de toleranţă, respect, iubire binevoitoare şi cu singura dorinţă de a se pune în slujba altora”.

La trecerea între prima şi a doua vitrinuţă de sticlă se află o cărticică ce cuprinde Sutra Luminii de Aur, una dintre scrierile de bază din Mahayana – Marea Cale – despre care se spune că prin recitare te eliberează de faptele greşite şi te expune la cele profunde – sau, cel puţin, acestea sunt cuvintele atribuite lui Buddha Shakyamuni. Mai multe despre această regină a sutrelor care conduc la iluminare puteţi găsi la http://www.fpmt.org/sutras/golden-light-sutra/download.html şi, în scurtă vreme, traducerea în română va apărea şi pe acest site.

La plecarea din această cmeră mică, dar plină de mare lumină, îngenunchezi pe pernuţa de meditaţie zen din faţa călugăriţei budiste cu piele albă şi vorbitoare nativă de engleză, care te atinge pe creştet cu o miniatură de stupă făcută din metal, conţinând dumnezeu ştie ce alte tainice semne şi, sub privirea scrutătoare a celor doi tibetani tăcuţi care urmăresc ceremonia, eşti binecuvântat cu încă un mister şi încă un dar.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s