Pitici, giganţi şi făpturi ale Pământului

funi explică muşuroaiele magice

Juni explică muşuroaiele magice

E o zi bună pentru o incursiune în junglă: prin spatele taberei, o potecă duce la minuni ascunse într-un alt buzunar secret al marii Păduri Verzi. Trecem printr-o porţiune plină de plante iubitoare de umiditate, frunzele seamănă cu cele ale crinilor roşii de la noi, dar, în loc de flori e plin de fluturi. Pentru un motiv secret, fluturii de toate mărimile şi culorile sunt atraşi aici. Juni se opreşte, amuzat, să explice fetelor superstiţia Shipibo conform căreia, dacă pui o crenguţă într-un asemenea turnuleţ, invoci venirea unui bebeluş de sex masculin. Despre fete nu au superstiţii :)))), dar, ciudat, am văzut comu nităţi întregi în care era plin de fetiţe şi altele unde găseai doar băieţi. Ceva-ceva se întâmplă în jungla asta.

pe un pod de poveste

pe un pod de poveste

Locurile se schimbă, vii: acolo unde în 2012 am avut parte de o salvare ca în filme (J. plonjase în mlaştină, alunecând de pe o punte improvizată din două trunchiuri groase de copac), acum valea umedă s-a umplut de vegetaţie, nici nu ai bănui că doar cu trei ani în urmă a fost apă de un metru, iar podişca e parte integrantă din verdele înconjurător. Iar fostele prăjini, plantate tot de Juni de mila noastră, să nu mai alunecăm, au înfrunzit şi sunt acum copaci vii. E ceva tulburător în felul în care jungla moare şi reînvie, accelerat.

Ca de obicei, când merg prin locurile puternice, defilând printre plantele care îmi arată floricele de tot felul – floarea-gură, muguri mici şi roşii pitiţi în teaca peţiolului frunzelor, inflorescenţe care seamănă cu socul de la noi, dar sunt roşii ca focul, flori mici, albe şi parfumate – mă scufund în sine şi păşesc aproape automat, într-un dialog straniu cu partea aceea mai înaltă de conştiinţă.

de data asta, Regele Gnom e zâmbitor

de data asta, Regele Gnom e zâmbitor

Ne apropiem de unul dintre punctele de putere din junglă – aici, o făptură vegetală patronează într-o tăcere sacră care aminteşte de Riga Crypto un sector întreg de pădure, infuzându-l cu un soi de vitalitatea pe care Juni încearcă să o explice. Cuvintele sunt sărace, dar reuşeşte să ne spună că jungla are energii şi că o parte importantă din experienţă e să te conectezi la ele. Ţesătura de fibre vegetale cărămizii care alcătuieşte corpul ciudat al acestui gnom destul de grumpy la înfăţişare, dar emanând un soi de linişte şi siguranţă care vine de dincolo de regnul uman, din spaţiul Plantelor, se întinde pe zeci de metri, ca un fel de miceliu misterios, puternic, puternic. Juni îl tratează cu respectul cu care deja ne-a obişnuit: ofranda de fum de Mapacho precedă intrarea noastră în spaţiul acestei vietăţi ciudate, cu coarne verzi, vii.

adăpost Yashingo

adăpost Yashingo

Stăm în linişte să ascultăm mesajul pe care îl transmite structura asta neobişnuită şi dăm o tură de întoarcere pe un drum puţin diferit: încă un arbore asemănător cu templul Yashingo, Juni precizează că şi aici găsim Yashingo, dar e „doar o casă”, nu un templu. Se pare că entităţile acestea au apetit pentru natură.

Pe pălăria lui I. călătoreşte, legănat în ritmul marinăresc al cizmei de cauciuc care se afundă, repetat, în noroi, un fluture portocaliu. Absolut netulburat.  Aşa încât, însoţiţi de semnul de tranformare, ne balasăm , lent, prin pădurea cea mare şi plină de minuni.

the story of us

the story of us

Ne întoarcem „la bază”, cizmele cele noroioase aterizează pe scara nefolosită a căsuţei şi ne pregătim să dăm jos transpiraţia aferentă tururlui de junglă într-o baie la râu.

Pe ponton, un peşte ciudat e prins într-o crăpătură mică şi cască spasmodic din gură. Luăm creatura roşiatică, o eliberăm în apă şi constatăm, cu stupoare, că vrea să sară înapoi, pe plută. Peşte sinucigaş, ce mai. După câteva încercări de repunere în circuitul natural, îl lăsăm în plata schizofreniei de care suferă, ne săpunim bine şi plonjăm în apa recişoară, destul de tulbure şi înviorătoare. Pe ponton, un fluture verde adulmecă aromele înşelătoare de detergent, probabil trupa Shipibo a spălat rufe pe aici.

scara Yashingo

scara Yashingo

Ne simţiţi coborâţi din tărâmul magic, în care am urcat pe scara Yashingo, cum spun ei plantei ciudate care lasă loc pentru picioruşe micuţe care să urce treptele în copac, în lumea de aici drept care ne clătim ochii cu un fluture uriaş, albastru electric, care ne însoţeşte în lungul punţii care face legătura între râu şi tabără, şi dăm buzna în bucătărie, să le învăţăm pe „fete” să facă nişte chifteluţe din Quinoa. Anticipăm o mare bucurie în rândul trupei lihnite cronic (deşi e mâncare destulă). E ultima masă înainte de ceremonia de ayahuasca. Licoarea a stat la rece, în Amazon, şi ne pregătim pentru ea cu o discuţie ceva mai avansată despre supraconştient, cum îi spune Jung, sau prezenţa Eu Sunt, cum a devenit cunoscută prin comunităţile amatoare de teosofie. Ceva se porneşte, şi iată-ne călărind o mare furtună, afirmând din ce în ce mai tare, cu tunetele pornind din ce în ce mai tare, până când, vizitii pe capra caleştii Puterii, explodăm odată cu ploaia torenţială într-un fel de detonare superioară în care nu mai ştim unde suntem noi, unde e natura, unde e Forţa.

Sunt un Punct de Lumină dintr-o Lumină mai mare. Un fir de putere iubitoare din şuvoiul de Iubire divină. Un punct de Foc de sacrificiu strâns în Voinţa universală neabătută. … Cuvintele invocaţiei sunt foarte puternice, ne simţim, literalmente, o sursă de putere pentru toţi ceilalţi, iar realizarea e la o suflare distanţă.

De aici, conversaţiile despre pitici, giganţi şi Annunaki sună doar ca un postludiu uşurel la o zi tare, tare puternică.

 

Află despre aventura următoare aici: https://pisicka.wordpress.com/calatorii-inspirate/calatorie-in-inima-pamantului/lumina-din-amazon/intre-portile-iadului-si-floarea-de-crin/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s