La templu: Coincidenţe, reflecţii şi informaţii

Dimineţile de aşteptare până la apariţia lui Dalai Lama sunt prilej de reflecţie. Suntem deja în 22 octombrie… şi , privind la cele din jur, conchid că Dumnezeu lucrează pe căi misterioase.  Am târât după mine o cunoştinţă, care s-a întâmplat să aibă legitimaţia de presă… aşa că avem filmări şi foto!!!

Acum, că Dalai Lama a constatat că suntem „ai lui Avalokiteshvara”, Buddha al compasiunii, ne uităm mai cu atenţie la mandalele care îl reprezintă. Trăim, iar şi iar, maxima bunăvoinţă când se împarte ceaiul. Oamenii au început să împartă intre ei ceea ce au. Biscuiţi, fructe circulă printre oamenii aşezaţi în lotus pe salteluţele templului.

Lucrurile merg şi mai departe, cu un marketing al bunăvoinţei. Genţi şi tricouri care poartă ziceri se vând peste tot prin Dharamsala sau, ca să fiu mai exactă, McLeod Ganj, căci asta e înălţimea pe care suntem. Sunt mesajele Tibetului către lume. Ciudat că dealul se cheamă ca Nemuritorul  – sau invers…

Printre altele, Dalai Lama a povestit traseul de la om hărăzit la Lama consacrat conducerii spirituale. LUNI DE ZILE de privaţiuni. Sute de mii de mantre, suta de mii de mătănii – genunchii devin vineţi – e de neinchipuit… doar dacă nu ai văzut încă documentarul despre călugării lama în retragere…

Nu mai pot numi budism ceea ce văd aici, tind să îi dau dreptate lui HHDL, el predică un sistem de valori.  De la astrologia vedică şi până la medicul Lui, pe care l-am vizitat in corpore, tot grupul ,planificaţi frumuşel pe zile, toate curg din aceleaşi principii. La doctor a fost chiar trăsnit. Ni se spune să venim cu urina într-un borcănel. Doctorul ia întâi borcănelele, agită lichidul cu o măturică de pai din cele cu care îţi faci ceaiul acela japonez, pudră, sau mate-ul, după care examinează limpezimea, culoarea, spuma, mirosul… şi uneori, puah, gustă. Acest lucru fiind încheiat, trece la consultaţie. Pune trei degete pe încheietura mâinii şi spune şi laptele ce l-ai supt.  Am asistat la conversaţii cu persoane cărora le-a spus foarte brusc să se lase de alcool.  Ştie ce ţi-a ieşit în ultimul buletin de analize, de acum o lună. Apoi îţi prescrie nişte pastile rotunde, ca nişte bomboane de colivă, cu un gust absolut oribil, iar unele incredibil de amare. Toate sunt făcute din plante. Hm. Oricum, o consultaţie exotică.

3 comentarii la “La templu: Coincidenţe, reflecţii şi informaţii

  1. Cunoscandu-te Doamna, este o placere de fiecare data, sa stau de vorba cu un om destept,spiritual si delicios ca tine,DAR prin prisma acestui roman(blog)cum doresti tu sa il definesti(ptr.mine este un roman celebru pentru oameni celebri),constat cu aceeasi admiratie de aceasta data evident de amplitudine diferita..ca, aspiratia ta catre cele mai inlte virtuti este palpabila, vie si in acelasi timp contagioasa!Doamne ajuta! Stii ce iti doresti,ce vrei, ce iti face bine si iti reuseste al dracului de bine, oriunde te-ai afla ,Tibet….
    Cu aceste minunate relatari si stilul propriu de a prezenta cultura,trairea si emotia concomitent, aduci momente, clipe incomensurabile in viata celor care iti citesc fila cu fila din acest roman( blog).
    Stima infinita pentru ceea ce faci si ceea ce esti!
    Iar despre vizita la Doctor… nu am cuvinte si abia astept sa-mi povestesti !
    Curiozitatea de dr. isi sune cuvantul..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s