Sub, pe, la aripă

Nepal - Kathmandu - Garuda - 43 | The Garuda is a large bird… | Flickr

Puține personaje mă fascinează atât de mult ca Garuda, în zona mitologică hindusă. Îl găsești peste tot, de la statuia în vârful coloanei din centrul vechi al Lalitpur-ului, la statuia asta din centrul vechi din Kathmandu și pe tarabele vânzătorilor de alamă, ca pandantiv. Nu am plecat neapărat după el, dar m-am bucurat să îl revăd în după amiaza în care ne-am îmbarcat în taxiuri, de sub steagurile de rugăciune proaspăt înălțate de anul nou tibetan, care flutură audibil deasupra tuturor clădirilor mănăstirii în care stăm.

E puțină lume, e Bine. În conțurile marii mandale pe care o formează stupa, ofrandele sunt aliniate frumos: castroane de inox, impecabil de curate, cu apă de șofran și crăițe, plus alte floricele.

După-amiaza am rezervat-o pentru centrul vechi, la care ajungem prin traficul mebun, cu cele trei taxiuri: avem o treabă importantă, să ajungem la Copacul Dorințelor…

Inside Of Hanuman Dhoka, Old Royal Palace, Durbar Square In ...

Centrul este într-o reconstrucție lentă, dar vizibilă față de anul trecut. Suntem îndemnați să ne mișcăm repejor, ca să apucăm deschis palatul înainte de ora închiderii – 5 pm! Vrând-nevrând, pasul mare și intrăm exact înainte de închidere. Bucurie mare aici, pentru că locul e mult mai puțin dărâmat decât anul trecut, s-a cuățat mlt și templul cel înalt și-a recăpătat acoperișurile supraetajate. Zăbovim puțin și ne uităm la contraforturile sculptate în lemn, cu tot felul de figuri.

Unele sunt mai clasice, ănfățișând tot felul de ființe nemaivăzute, altele… mai deșucheate. În curte e eliniște, neoprim să stăm de vorbp cu soldații care se bucură de dialog. Mă atrage arma retro, foarte lungă, pe care o poartă străjerul locului și îl întreb ce armă este. E indiană, are precizie până la 300 metri. Le povestesc despre AKM și atmosfera se destinde brusc când văd că și eu, și una dintre prietenele din grup avem experiență și grrade… Mi se mai spune că ei au decis ca în războaie să nu omoare pe nimeni, și este reglementat legal că ai voie doar să rănești aversarul ca să îl scoți din luptă… Stomacul meu se revoltă, situația e paradoxală: să rănești ca să păstrezi pacea.

Kumari, the living goddess

Trecem pe lângă pereții în reparație, acoperiți fie cu panouri în care să mulțumește marelui popor chinez, care ajută la reconstrucție (mă întreb ce s-a întâmplat cu suporterii tradiționali, austrieci, și apoi îmi amintesc: erau împărații austrieci. Instituție dispărută). Kumari privește, cu ochii aceia goi, de pe un asemenea panou. Să vedem dacă dăm de ea.

Vimaleshwar Temple

Dintre multele temple hinduse împrăștiate aparent aleator în marea piață străveche, din nou, m-a atras – poate din cauza lui Garuda șezând în fața templului – o construcție mai mică, de piatrăcan observ. E lume puțină, paznici și mai puțini, așa că de data asta putem trece gardul de proteacție ca să vedem altarul. Avem un Shiva mandir aici, dedicat yoghinului universal: Shivaji.

Construit în 1693, ne arată altarul inedit, după ce ne lunecă ochii peste o naga care protejează ușa.

Altarul e o ocombinație între un buddha și un shiva lingam – abosolut neobișnuită, acum știam de ce voiam să ajung aici. Simbolul falic este aurit și terminația sa este o figură umană. Cobor treptele cu grijă, sunt abrupte și instabile, amețesc.

Coborâm în praful lumii. Sunt vânzători ambulanți, cu lucruri mai ieftine ca de obicei, oferindu-ne lucruri de care nu avem trebuință. De obicei, le spun că suntem aici în retragere, nu suntem turiști, dar ei miros imediat verigile slabe din grup.

Firește că pierdem vreo doi mușterii, aspirați de magneticele mandale pictate din geamurile prăvăliilor de pe strada care duce la Wishing tree. Dar vrem să ajungem la palatul iscusit sculptat în lemn, în care trăiește cea mai monstruoasă legendă vie a Nepalului.

Kumari este o copilă aleasă după criterii de perfecțiune fizică dinrt-unul dintre triburile din valea Kathmandu-ului, de la o vârstă foarte fragedă. Întrupează perfecțiunea divin-feminină. Doar că această perfecțiune durează doar atât cât copilul este copil. La prima menstruație, își pierde puritatea și, ca atare, și tilul de zeiță vie. Organizațiile umanitare au militat pentru ca ea, crescută în izolare, să poată primi măcar o educație și pentru o formă de reintegrare a copilei odată ce își pierde divinitatea.

Kumari apare, cu aceeași figură vidă, pentru câteva minute odată la fiecare oră, în balconul splendid sculptat și sprijinit în contraforturi dăltuite și ele cu măiestrie, din curtea interioară a palatului ce îi este dedicat. Apoi dispare, nălucire a unui cult crud și nedrept al feminității de un singur fel acceptabil – arhetipul fecioarei. Mai încolo, Kali rânjește, așteptându-și ofranda de sânge. Suntme în miezul unui vârtej al zeilor feroce, geloși, care strivesc un pământean într-o clipă, ca pe un gândac scârbos.

Nepal - Kathmandu - Kumari Ghar (Palace Of Living Goddess)… | Flickr

Tocmai e aceea, dorința mea la copacul cel plin de dorințe din mijlocul centrului vechi al Kathmandu-ului, este să avem, cu toții, de toate. Tot ce ne trebuie. Tot, tot. Abundență de bucurie, de resurse, de sănătate, de karma bună, de prieteni, de locuri, de ocazii de a crește. E tot ce mi-aș putea dori.