Flower Power kathmandu style

Ziua începe dis-de-dimineaţă,. cu tura de stupa. Ocolul pentru ATM şi schimbat bani se soldează cu întârzierea la breakfast şi pierderea omletei minuscule.

Ziua o ia complet aiurea in cauza lipsei de curent electric. Drumurile sunt blocate, Sarah, profa de engleză a călugărilor mici, pe care maestrul a invitat-o să locuiască în mănăstire, ne conduce în tamel, cartierul boem-turistic, care ne răsfaţă cu atmosfera hippie. Suntem agăţaţi de tipi care ne întreabă dacă nu vrem nişte iarbă. Nu vrem. De vânzători care ne oferă un fel de lăute miuscule cu preţuri miuscule, drâmbe şi câte şi mai câte. Librăriile sunt cu adevârat grandioase, îţi trebuie ore întregi ca să poţi să vezi ce au acolo. Cărţile sunt îndesate ca în bibliotecă, câte un volum per titlu… şi sunt cu miile. La intrare, boluri cu apă şi flori proaspete te întâmpină, ofrandă pentru călătorul flămând de cunoaştere. Mici aglomerări de agenţii de turism care oferă tot felul de tururi, sau de restaurante şi cafenele cu narghilea, alternează cu sutele de magazinaşe care vând haine hippie, şaluri pashmina, artizanat local. Te poţi delecta cu wi-fi pe ici, pe colo, ceea ce facem şi noi, în OR2K, cârciumă pe care o recomand, vegetariană. Proprietarul, israelian, a pictat pereţii, meniurile, uşor psihedelic. Inspiraţia cu ciupercile ne arată cam de pe unde a venit muza chimică, dar mâncarea, un fusion între continente, e excelentă.

Hărţuiţi de vânzătorii de artizanat şi de furnizorii de servicii turistice, facem pauză shisha pe terasa unei cafenele hard rock, care – pentru prima dată – nu se mai leagă de trecut şi apoi vizităm Dream Gardens. Grădinile regale s-au transformat într-un parc public unde armonia, frumuseţea şi intervenţia austriecilor, cu bani şi peisagist, bag seama, au redat un colţ de verde omului isterizat de praf şi aglomeraţie.

Returul la mănăstire, cu un maruti suzuki, pe 200 de rupii, strânşi între toate cele ce circulă pe străzile astea într-o entropie totală, ne readuce la întunericul din cameră. Dar am baterii, deci exist.

Lasă un comentariu