fericiţi cei săraci cu duhul

Dharamsala, Himachal Pradesh, IndiaLa o primă încercare brutală de interpretare, expresia asta atât de celebră şi laconică te duce cu gândul la seninătatea celor cu IQ de 60, care zâmbesc, pierduţi în visul din care nu se vor trezi nicicând în viaţa asta.  Interpretarea produce, iniţial,  o stare de revoltă greu de descris.

Apoi, respirând, îţi dai seama că nu e chiar aşa. Şi analiza imediat  următoare te trimite mai degrabă la cei care primesc, ca un copil, cu deschidere, tot ceea ce li se întâmplă. Cei care nu verifică, nu contrazic, nu contrează, nu calibrează, ci deschid larg mâinile ca pe nişte aripi şi îşi cheamă bucuria şi durerea ca să îşi dovedească lor înşişi că sunt vii. Hm. Cam indirect.

Am avut – de curând – parte de graţia Divină, pentru o clipă în care, închizând încet uşa în urma unei conversaţii dulci-amărui, să realizez că, de fapt, paralela e totală. Sărac e cel care nu are nimic, şi nu se mândreşte cu asta. E o stare de modestie, prost tradusă în neoromână prin umilinţă, din care singurul acces e către autodevenire. Misiunea noastră pe pământul ăsta e să creştem, interior, ca fiinţe create după chipul şi asemănarea Scânteii. O viaţă de dezvoltare personală, ca să folosesc un clişeu tăbăcit până la a dezgust. Şi atunci, definiţia muritorului perfect este „acela care trăieşte cu conştiinţa că e mediocru şi că mai are încă, şi încă, şi încă ceva de lucrat cu sine însuşi ca să îşi onoreze mandatul cu care a fost trimis aici: cel de Om.”

Fericiţi cei ce au prieteni, care le inspiră haiku-uri pe picior de plecare spre Acoperişul Lumii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s