cinci oameni, un câine şi un copac

După ce ne lasă, liniştiţi, să ne facem sesiunea de dimineaţă şi să reflectăm asupra divinităţii interioare, Funi ne urcă în barcă şi plecăm pe drumul iniţiatic parcurs de M. pe firul apei, până la Jesus, băiatul care a salvat „sirena” din Amazon.
un şezlong în mijlocul AmazonuluiApa face multe coturi, şi la cele mari se creează un fel de lăculeţ, foarte adânc, pe care ei îl numesc posa. În aceste ape trăiesc vietăţi mari, multe dintre ele periculoase, despre care Shipibos-ii cred că sunt păzitori ai acestor locuri şi pe care le numesc Mame ale Pământului.  Ne oprim în prima posa şi. Funi ciocăneşte în peretele bărcii într-un anumit fel. Aflăm că aşa cheamă delfinii… surpriză, un minut mai târziu, din apă se iveşte spinarea gri cu tentă roz şi ariprioara dorsală minusculă – e primul delfin roz de Amazon pe care îl vedem, viu. Apare şi al doilea, respiră decalat faţă de primul, şi mă bucur că, în fine, am zărit aceste vietăţi minunate, pe care înainte doar le-am bănuit.

În posa trăiesc, deci, peşti foarte mari, dar e şi zonă de anaconde. M. a trecut prin trei asemenea posa noaptea, timpul cel mai periculos, şi a ajuns nevătămată în copăcelul care a salvat-o. Călătoria cu barca durează mai bine de o jumătate de oră, aşa că probabil ea a plutit vreo două ore.  Unde mai pui că în apă sunt tot felul de capcane, buşteni, plase de pescuit….

locuinţa modestă a lui JesusAjungem, în fine, la copăcelul din dreptul plantaţiei de porumb a lui Jesus. E un arbore firav (cum altfel ar fi putut supravieţui în apă?) şi ne oprim ca să îi mulţumim pentru minune, în felul tibetan, legând în el panglicuţe, şireţele şi baloane. Funi ne priveşte, împreună cu puştiul care conduce barca, uşor amuzat. Probabil, pentru el suntem nişte europeni ciudaţi şi puţin nebuni.

După următorul mare cot al râului şi a treia posa, ajungem în mica lagună care găzduieşte căsuţa lui Jesus. O locuinţă mai modestă decât căsuţele renovate din tabăra noastră, dar are un element de mare realizare socială: un mega pat. Se cunoaşte că nu e cumpărat, ci făcut, e un king size care tronează pe verandă şi în care, probabil, dorm la grămadă Jesus, soţia lui cea însărcinată şi cei doi copii, care acum sunt în vacanţă şi citesc temele dintr-un manual mototolit care zace pe masa mare, tot pe verandă. Lângă pat, hamacul. Probabil acolo doarme mama lui Jesus, care locuieşte cu ei şi care a fost, odată, o frumuseţe.

Ne întâmpină un căţel care latră până ne aşezăm, iar Jesage şuturi discrete tuturor obiectelor de prisos care zac împrăştiate pe jos, trimiţându-le sub pat. În familia asta pluteşte o armonie greu de descris, în ciuda comoţiei pricinuite de vizita noastră omagială. Nu stăm mult, suntem  tare mulţi şi îi jenăm, dar e un moment de graţie aici, între porumbul recoltat de pe celebrul câmp şi masa la care stăm cu toţii.

îngerii mei de aziNe urcăm la loc, în barcă, a fost o plimbare mai deosebită. Revenind la „bază”, deschid pachetul de îngeri şi primesc trei mesaje: încredere, cultivare, echilibru. Simt că azi, când scriu pagina, mesajul este la fel de actual.

Iar momentele de graţie continuă, cu lucruri absolut banale: Y. s-a bărbierit cu ciobul, cred, şi mă roagă să îl retuşez, spuma miroase minunat, iar ritualul, între săpun, pămătuf şi alunecarea lamei,e ca un fel de preludiu liniştit la baia în râu: suntem, pentru prima oară de când am venit aici, singuri pe ponton. Apucăm, deci, să ne săpunim frumos, iar imaginea seamănă izbitor cu viziunea mea din mai, doar că e zi în loc de noapte… cu atât mai bine, pentru că nu doar ne simţim, ci ne şi vedem :D.  Şi purtăm starea asta minunată cu noi, în întâlnirea de după amiază, când vorbim despre decret ca instrument de manifestare, şi despre puterea sinelui superior. Suntem în Câmpul de Potenţial, cu senzaţia că putem face orice, doar să cerem.

Cere şi ţi se va da.

Bate şi ţi se va deschide.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s