Familii

Noi, ăştia treisprezece, plus cei doi facilitatori, facem parte dintr-un experiment mare. Încercăm să vedem cât de repede se pot face tranziţiile. Uneori, se întâmplă prea repede: K. se trezeşte azi despământată. Abia poate merge. Funi, vigilent, vine să o vadă. De fapt, sunt convinsă că ştie şi simte şi fără să vină la doi paşi.

Îi prescrie rapid un pahar de apă de cocos 😀 şi o baie la râu. O luăm pe K. de sub braţ şi mergem pe lângă poteca de buturugi, ea în papuci, pe bârne, noi în cizme, prin noroi. Râul are ceva magic, parcă spală surplusul de fluturi aurii din cap şi te aduce cu picioarele pe pământ. După o scaldă straşnică, K. poate umbla singurică. Şovăielnic, ce-i drept, dar umblă.

Suntem într-un loc în care se întâmplă lucruri incredibile. Pietrele vorbesc. Insectele ne transmit mesaje. Îngerii ne bat pe umăr. La propriu. Auzi o piatră care îţi spune că se numeşte GRALAGH şi că vine de pe o planetă numită Aldara. În faţa ta se aşează o insectă-băţ şi declară că este protectorul locului, venind din altă dimensiune. E. şi alţi câţiva au simţit uşoare atingeri, pe umăr sau pe genunchi, în condiţiile în care nu era nimeni împrejur să se ţină de năstruşnicii. Nimeni vizibil. Jungla e plină de mistere.

Ieri, mai puţin stressaţi, am putut evalua efortul de pregătire pentru ceremonie. Pe la trei după amiaza, Francisco începe să şuiere cântecul pe care, la opt seara, îl va cânta în sticla de ayahuasca. Sticla e sordidă, lichidul are o culoare la fel de interesantă ca gustul. Lângă templu se aprind două ruguri de palo santo, să îndepărteze relele… am primit şi noi pentru în cameră, dacă simţim că e ceva putred pe acolo. Familia lucrează pentru ceremonie. Maricela se roagă cu voce scăzută împreună cu Don Francisco, îi aud. Copiii îl ajută pe Funi.

Maricela este de o frumuseţe inexplicabilă, iar bebeluşul e leit tatăl lui, doar că într-un trup de un an. Au mai avut un fiu de 16 ani, care a căzut pradă vieţii întunecate de şaman în zona voodoo Puchalpa: acest copil a fost ucis cu cireşe otrăvite. Le-a împărţit cu un alt copil – acela a mâncat mai puţine şi a scăpat doar cu spitalizare. Dar cicatricea fiului mort înlăcrimează ochii Maricelei, pune o ceaţă pe cei ai lui Don Francisco şi face copilaşul mic să plângă a jale. Viaţa de şaman în junglă presupune acceptarea întunericului – dar în această familie a aterizat bezna densă.  Femeia este deprimată, iar tristeţea merge după ea, peste tot, ca un abur.

Funi şi Roxana, împreună cu cei cinci copii ai lor (suspectez că îl au pe al şaselea în pregătire) respiră bucurie. Să îi vezi cum îşi vorbesc cu voce joasă şi emană iubire.

La reveneala de azi am primit cu toţii trataţie cu apă de cocos de la Funi. În timpul poveştilor de la debriefing, demonul lui N. provoacă reacţie de grup, o şedinţă de seară, adevăruri şi decizii. Poveştile de aici bat de departe orice fel de concept Survivor.

Ţânţarii m-au terminat aseară. Mi-a fost cald . M-am dezvelit. Am fost devorată. Sute de ciupituri. Nimic nu funcţionează nici ca să le previi, nici ca să le alini. Bebeluşul încă tuşeşte. Test de rezistenşă.

Avem desfătări cu peşte la prânz şi omletă seara. Am mâncat deja ouă aproape în fiecare zi :D. Ciudat e că aceste minunate familii, de bucătăria cărora ni s-a spus să nu ne apropiem (e un chioşc deschis, cu acoperiş din împletitura aceea specifică de frunze de palmier) ne gătesc cu imaginaţie şi drag, aşa încât nu te plictiseşti şi mâncarea chiar are gust, chiar dacă îi lipseşte sarea. Ne simţim iubiţi, protejaţi şi răsfăţaţi, într-un sat pierdut undeva, la nord-est de iquitos, în Marele Verde.

2 comentarii la “Familii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s