pierduţi în Wonderland

DSCF3145b (39)Pe 17 seara am avut şansa să participăm la o slujbă eminamente specială, pentru că era ajun de An nou indian, pentru că primisem de la Dalai Lama ceva instrumente care să ne ajute să visăm şi pentru că a doua zi era un nou început.

Slujba se numeşte Puja,e o variantă hard core la moliftele Sfântului Vasile şi se spune că are capacitatea specială de a „arde”păcatele şi a genera manifestarea.

Ca să ajungi la mănăstirea unde s-a ţinut, pentru noi, acest eveniment, pleci din piaţa centrală şi cobori, cobori, cobori, dar nu în infern, ci în rai. Ajungi pe un fel de cărare de munte la această mănăstire, căreia trebuie să îi dai ocol şi să roteşti cilindrii de rugăciune. Există şi o variantă mega, un cilindru care are cam trei metri înălţime şi scoate un clinchet de clopoţel de câte ori face o rotaţie completă.

Serviciul e plătit. Nu pentru că atât costă, ci pentru că mănăstirile au nevoie de bani.  Astă seară ascultăm Tara Puja, închinată unei zeiţe la fel de puternice, violente şi bune ca tot panteonul indian şi tibetan. Tara e feminină, asociată cu aerul, are capacitatea de a materializa din eter ceea ce îi ceri.

DSCF3145b (34)Suntem aliniaţi pe conturul sălii principale a templului. Băncuţele sunt ocupate de călugări, vreo treizeci la număr, de toate vârstele, patronate de un şef de ceremonie şi de un mag. Sunt aşezaţi în ordinea importanţei, cei mici în spate, căscând, scobindu-se în nas şi destul de indiferenţi la ritual.

se recită mantre pentru noi, intri în zumzăit ca o albină într-un stup cu miere, muzica stranie explodează în sori de lumină şi vibraţii în spatele ochilor închişi, simţi cum în tine intră o perie pentru sticle şi te curăţă pe tot traseul, de jos până sus şi înapoi, timp în care ventilatoarele din tavan o iau razna (nu le-a pornit nimeni), bate vântul în templu şi din altar curge, literalmente, lumină în şuvoaie peste noi. Tara ne-a primit ofranda. O parte din bani vor merge către Dalai Lama, o parte pentru biserică, restul se împart către călugări. Clătinaţi de valurile de energie, ne împleticim pe drumul de întoarcere. A fost cea mai puternică moliftă văzută vreodată, suntem pregătiţi pentru Anul nou şi Era nouă.

2 comentarii la “pierduţi în Wonderland

  1. De la slujba oficiata in comun de Papa Ioan Paul al II-lea cu Patriarhul Teoctist la Bucuresti (in 1999?) nu am mai simtit asa o ceremonie puternica !
    Am cumparat un CD de pe taraba „Chants et musique de la Sagesse” – Namgyal Monastere de Saintete Le Dalai Lama , si este exact aceasta slujba, cu aceleasi instrumente si psalmodieri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s