lilieci, sex şi Ruda

între insecte, păsări şi şoareci zburătoriZilele de ceremonie încep cu o seară înainte: Funi, Oscar şi Toni se adună în templu, pe la opt seara sau mai târziu, şi cântă până spre miezul nopţii.  E ca un fel de pregătire secretă, între ei, şamanii, urmată de încă o sesiune cu noi, terapeuţii, în ziua ceremoniei şi, în final, pregătirea participanţilor. Oamenii ăştia chiar muncesc, iar după ceremonie vin întotdeauna să ne vadă cum suntem, cum stăm. Mi se par foarte implicaţi. CA să nu mai vorbim despre ce se întâmplă în nopţile de ayahuasca…

În dimineaţa asta, mă trezeşte, înainte de răsărit, un liliac care se plimbă, chirăind, pe deasupra plasei. Mă ridic mormăind şi fac drumul ritual până la una dintre cele două căsuţe cu zei de porţelan (tribul a cărat toaletele cu barca din Iquitos până aici). La întoarcere, alt liliac zăpăcit îmi rade o aripă peste frunte, ţip, se trezeşte şi I, care mă întreabă ce atâta comoţie.

???????????????????????????????Probabil e ziua animalelor în tabără… nici că ne adunăm bine la TaiChi-ul de dimineaţă, că în templu intră, ca un abur de vis, un mic colibri galben cu portocaliu şi verde, fluturându-şi aripioarele ca o insectă uriaşă, dar fără bâzâitul aferent. Ne simţim ca într-un vis, şi mica pasăre delicată e o apariţie aşa eterică, încât îţi e frică să te mişti, să respiri… e al treilea colibri pe care îl văd în junglă. Mi-l amintesc pe primul, lângă arborele Yashingo: era albastru-verzui, metalizat… o minune. Ăsta face turul incintei circulare şi parcă aruncă fulgere galbene şi portocalii.

Începem să ne povestim, iar, visele şi îmi amintesc de cel de azi noapte, când acelaşi personaj masculin primea chipuri succesive, de parcă visam mai degrabă un arhetip decât un personaj. Şi, cum ziua a început cu poveşti, rămânem în acelaşi ton. Poveşti, poveşti, pe saltele, pe hamace, la masă, şi – cum grupul cel tânăr şi neliniştit a dat-o în aluzii sexuale, I. decide să pună capac (sau să deschidă oala sub presiune?) şi dă drumul unui cerc de discuţii neruşinate. Interesant început înainte de o ceremonie, mai ales că mai avem câteva ore, în care toate astea pot coborî suficient de adânc ca să revină la suprafaţă  în Ayahuasca… şi au revenit :))))

???????????????????????????????Oricum, ceva special pluteşte în aer înainte de ceremonia asta, de parcă aeril ar fi devenit mai plin, mai dens. În soarele după-amiezii, Funi a pus pe unul dintre băieţi să stropească templul, aleile şi căsuţele cu un fel de măturică făcută din rămurele de plantă aromatică. Mirosul ciudat te trage de nas. E puţin piperat, puţin ierbos, şi toată tabăra vibrează de parfumul ăsta, pe care tare mi l-aş dori ca extract pentru o notă de mijloc a unei ape de colonie pentru bărbaţi.

Mă aşez în pat, şi în minte curge un film cu amoruri trecute. Doar un film, la care mă uit cu drag.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s