Mic îndreptar de Ayahuasca

ayahuasca #shipibo #art #jaguar #amazon #amazonia | Flickr

Primesc destul de des informații și cereri de recomandări despre Ayahuasca. După 65 de ceremonii petrecute în jungla peruviană, încerc să sumarizez cunoștințele – atâtea câte am putut accesa – despre această străveche metodă de intrare în stări de conștiință extinsă, care permit o vindecare profundă și o formă de evoluție interioară care, cu alte mijloace, ar necesita ani de dezvoltare personală insistentă.

Pentru că au apărut tot felul de ”șamani” și de propuneri referitoare la această metodă, iată lucrurile de care trebuie să vă feriți:

 1. Ayahuasca nu este un drog. Acestă plantă descoperită cine știe cum între sutele de mii de remedii din jungla amazoniană face posibilă ingerarea decoctului de chakruna, plantă care conține celebra dimetiltriptamină – substanță secretată în mod natural de creierul nostru în stările profunde de meditație și extaz. DMT-ul a făcut obiectul cercetării intense în anii optzeci, dar inițiativele au fost bine înăbușite de presiunea marilor jucători din industria medicamentelor de sinteză. Ușor de înțeles: Ayahuasca produce o mare accelerare și a rezolvat chestiuni precum PTSD – care necesită tratament psihiatric până la moarte – sau cancere sau scleroză multiplă în câteva luni de stat în junglă… și acesta este doar aspectul extern.
 2. Ayahuasca necesită o formă sacră de apel, care este cunoscută și practicată de oameni instruiți de-a lungul multor generații. Șamanii își instruiesc fiii și fiicele de pe la 12-14 ani, când aceștia încep să consume ayahuasca și să își învețe calea de acces în câmpul universal, unde se regăsesc și problemele, și soluțiile. Nu vă lăsați pe mâna cuiva care nu are un training îndelungat cu nativii și -cel mai bine – lucrați cu un șaman de origine peruviană sau braziliană. Ceremoniile nu sunt nici despre cântat la chitară, cum am mai auzit, sau despre o gașcă de amici care se adună și consumă decoctul. Cantitatea și calitatea băuturii sunt supervizate de șamani, ca și întreaga experiență.
 3. Să bei Ayahuasca fără îndrumarea unui șaman și a unui facilitator e ca și cum te-ai urca beat la volan. Este imporant să nu bei prea puțin și nici prea mult. Am auzit despre situații în care participanții au fost lăsați în plata Domnului și au rătăcit prin junglă cu zilele după aceea. De asemenea, în băutură nu trebuie să intre decât cele două ingrediente – ayahuasca și chakruna. Unii adaugă o plantă foarte toxică, toe, care poate produce halucinații puternice și moartea, de aceea într-un retreat serios vei recolta, curăța și prepara plantele cu mânuța proprie.
 4. Există o metodă de conectare cu această inteligență vegetală, care nu poate fi scurtcircuitată. Metoda este facilitată de șaman, iar dacă sunteți norocoși, șamanii vă vor învăța despre conexiunea cu natura și consumul unei plante sacre, care este dincolo de metodele recreaționale cunoscute și presupune un spațiu ceremonial, un protocol bine pus la punct și o înțelegere a prezenței Sacrului.
 5. Experiența interferă major cu mediile poluate chimic, fonic, electromagnetic. Șamanii cu care am lucrat erau foarte insistenți în privința curățării și protecției, pentru că orice energie nealiniată poate produce efecte foarte neplăcute. În ceremonie, cineva este responsbil cu păstrarea spațiului energetic, astfel încât să nu poată interveni niciun fel de interferență negativă.
 6. Tipul energetic al locului unde se organizează ceremonia impactează major calitatea experienței. De aceea, locurile bune sunt cele izolate, preferabil fără linii de curent de înaltă tensiune, fără acoperirea GSM și populate cu plante native și animale din fauna specifică locului. Amazonul este considerat unul dintre centrii energetici ai Pământului și corespunde chakrei anahata din sistemul oriental. Acum, poate, e mai ușor de înțeles de ce se chinuie unii cu atâta obstinație să îl distrugă pentru plantații de soia, cherestea și ulei de pslmier….
 7. Informațile pier rapid, așa că notați-vă ce vă puteți aminti ca să puteți menține contactul cu înțelepciunea și inteligența pe care le-ați primit și când vă aflați în stare beta, ulterior ceremoniei.
 8. Este foarte importantă compania în care vă aflați. Dacă sunteți înconjurați de prieteni, de oameni cu practică spirituală veți avea o cu totul altfel de ceremonie decât în compania cuiva care a venit să mai încerce încă un drog. În plus, din experiența personală, pot să spun că asemenea intenții, chiar nedeclarate, ruinează experiența celui care a venit să mai trăăăiască încă un trip. Ayahuasca nu este un trip. Este o poartă de acces într-un Spațiu Sacru, care vă aduce cunoaștere, evoluție și vindecare.
 9. . ce introduci în ceremonie, aceea primești. Este, de aceea, nevoie de curaj, pentru că fiecare dintre noi are întunecimile proprii. Dacă vii cu fricile, acest mare detectiv ți le va arăta înainte să le purifice. Dacă vii cu greșeli capitale, care ți-au influențat soarta și au adus boală, blocaje, situații grele acestea vor ieși la suprafață. Nimeni altcineva nu le-a creat, ci tu însuți. Asumă-ți asta înainte de a pleca într-un asemenea demers.
 10. Ayahuasca este o meditație specială, care necesită o motivație și o concentrare serioasă. În jurul tău s-ar putea părea că se dezlănțuie iadul. În grrupurile cu care am lucrat am exersat metode care să poată ajuta participanții care trec prin procese dificile și să ajute grupul să progresezze în călătorie. Dacă ești într-un pumct în care ai dificultăți, cere ajutor facilitatorului și șamanilor. Exersează respirația și centrarea înainte de prima experiență, ele te vor susține major.
 11. Onorați-vă corpul și spațiul. Începeți pregătirea pentru aceste experiențe cu o lună înainte, meditând sau rugându-vă, exersân conexiunea cu natura, purificând corpul de toxine – carne, zahăr, sare, alcool, tutun, droguri, excitanți precum cafeaua și ciocolata, iritanți ca oțetul, usturiul crud, ceapa crudă sau mâncărurile picante, piperul… alegeți o alimentație blândă, pe care ar putea și un bebeluș să o consume. Cel mult pește, nu alt fel de carne, ouă în cantitate moderată, lactate deloc, legume și fructe multe, orez. Beți apă cu suc de lămâie și ceaiuri din plante. De asemenea, abstinența este foarte recomandata si devine obligatorie în locul de rettagere. Energia sexuala este un capital extraordinar, care nu trebuie cheltuit aiurea.
 12. Obișnuiți-vă să vă creați spațiul sacru acolo unde meditați sau lucrați, cu un cristal mai măricel, o lumânare, uleiuri esențiale precum santalul, ienupărul, busuiocul, lavanda, trandafirul, geraniumul.

Cam acestea ar fi aspectele principale de luat în seamă. O conduită și o abordare echilibrată sunt exact ca acele centuri de siguranță pe care le punem în roller coaster. Și va fi o experiență pe cinste.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s