Far pe vreme de furtună

IMG-20130420-00224De câteva zile reflectez la abilitatea liderilor de a inspira. Pe de o parte, pentru că predau un curs de leadership, pe de altă parte, pentru că întâlnesc, într-adevăr, oameni care mă inspiră.

Toată lumea continuă să vorbescă despre criză, în condiţiile în care, în ţările care au ieşit din cleşte, cei care lucrează în mediul de business au avut parte de încă un duş rece: ieşirea din criză nu schimbă fundamental lucrurile. După ani de zile de atenţie maximă la cât cheltuiesc şi cât de productivi sunt, clienţii au rămas centraţi pe aceste comportamente. În loc de lux, puţin răsfăţ. În loc de recompense personale, ceva pentru familie. Iar în firme comportamentul cumpănit rămâne pe primul loc. Deci, anotimpul iubirii nu se întoarce :), şi dacă nu rămâi competitiv în produse sau servicii, ai pus-o.

Treceam ieri cu maşina pe lângă farul nou din Constanţa, şi mă gândeam ce sentiment de siguranţă îţi dă această construcţie ciudată. Mă gândeam că paznicul farului trebuie să aibă cel puţin o rezervă din becurile fenomenale care proiectează lumina pe mare, şi un generator care să intre în funcţiune când pică voltajul pe linia electrică.

Rolul leaderului, într-un mediu dominat de competiţie, nesiguranţă, restructurări şi replanificări neaşteptate e să lumineze. Să aibă puterea de a transmite, în fiecare zi, pasiune. Să aibă baterii suficiente ca lumina să nu se stingă.

Şi asta  nu se poate face decât dacă TU eşti animat de optimism, şi dacă faci, în fiecare zi, ceea ce te pasionează. Munca nu e muncă, e ceea ce îţi place. Aştepţi să se facă luni. Mai faci ceva duminică seara, nu pentru că ai termen, ci pentru că vrei.

Scriu asta pentru că întâlnesc, iar şi iar, oameni care îmi demonstrează că e singurul model posibil. Şi dacă nu simţi că te animă pasiunea şi energia, atunci e timpul să te gândeşti ce e în neregulă cu jobul tău.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s