Dance Harder

Telefonul sună, sună, sună în disperare. Planuri care se sfărâmă, accidente, depresii, coşmaruri, suferinţă pentru cei bolnavi şi cei plecaţi. Parcă s-a vărsat cupa cu otravă. Obstacole şi îngrădiri neprevăzute.

Aseară, după o zi de marţi ca la carte, mi-am amintit o poveste spusă de Vernon Foster, unul dintre marii şi smeriţii mei profesori. Vernon este şef de trib, reprezintă popoarele native în Congresul Statelor Unite şi este, el însuşi, ceea ce se numeşte Medicine Man. Noi i-am spune vraci, dar e mult mai mult de atât. Medicine Man este acela care se îngrijeşte de sănătatea politică, socială, personală – fizică, psihică, mentală şi spirituală – a clanului său.

Vernon ne-a povestit, la un moment dat, despre Sundance. Un ritual foarte vechi, păstrat cu sfinţenie până în zilele de azi, cu semnificaţii foarte profunde. Dansatorii se conectează la o axis mundi sub forma unui arbore sacru, cu funii care simbolizează cordonul ombilical, şi dansează la solstiţiu, timp de trei zile şi trei nopţi.

Într-un an, adunarea a fost înconjurată de poliţie şi Garda Naţională. Maşinile cu megafoane strigau avertismente despre o tornadă care se apropia. Oamenii au fost înştiinţaţi că trebuie să se retragă. În afara cercului principal, cu dansatorii şi copacul, exista o tabără de câteva sute de corturi, şi o puzderie de oameni veniţi cu maşinile.

Acel Medicine Man care conducea ceremonia nu s-a sinchisit de avertismente şi dansul a continuat. Situaţia a escaladat, la orizont se vedea tornada. Atunci, vraciul le-a strigat celor din cerc: Dance Harder! Dansaţi mai tare! Şi oamenii nu s-au oprit. Au continuat să danseze. Tornada s-a apropiat. Păsările s-au refugiat în copacul sfânt din mijlocul cercului.

Apoi s-a întâmplat ceva incredibil. Tornada s-a despărţit în două vârtejuri mai mici, care au ocolit cercul sacru, şi s-a reunit după ce a trecut de acest spaţiu. Doar câteva corturi au fost date peste cap. Sundance a continuat.

Morala poveştii e simplă. Când simţi că vine valul şi te răstoarnă, dansează mai tare. Continuă, ca un lup cu mustăţile pline de zăpadă, mergând prin viscolul schimbrăii, şi aminteşte-ţi că orice obstacol de felul celor pe care le întâlneşti e o lecţie de transformare. Administrează-ţi un remediu care să transforme starea în care eşti. O baie caldă, un film, o carte, o meditaţie, o îmbrăţişare, un abur de parfum, o prăjitură, o seară cu un prieten bun.  Asta îţi va da puterea de a dansa mai tare. Încearcă.

Reclame

3 comentarii la “Dance Harder

  1. Andreea ai mereu cuvintele potrivite!…Suntem cu totii o mare familie de dansatori…unii dansam blues, altii rock, hip hop, etc…Multumim ca esti coregrafa noastra!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s