Meditaţie pentru începători, 1

O practică regulată

Pentru a beneficia de efectele meditaţiei este necesar să o practicăm regulat. Ca orice activitate, necesită să ne dedicăm cu toată inima. Cel mai bine este să ne găsim un moment în zi, acelaşi în fiecare zi, în care să ne aşezăm şi să medităm. Dacă acest lucru nu este posibil, măcar de 3-4 ori pe săptămână pentru că, la fel ca atunci când antrenăm corpul la sală, pentru definiţie trebuie să lucrezi uşor şi des.

Cu cât lăsăm să treacă mai mult între sesiuni, cu atât va fi data următoare. Chiar dacă avem tendinţa să lăsăm aceste sesiuni pe ultimul loc după alte priorităţi, nu le săriţi. Măcar meditaţi pentru câteva minute. S-ar putea ca aceste scurte sesiuni să fie printre cele mai productive.

Spaţiul de meditaţie

Este bine să dedicăm un loc anume acestei activităţi. Eu am locul favorit,  pe jos, în centrul casei, dar dacă am de făcut o meditaţie mai lungă şi analitică prefer canapeaua din birou. Oricum aş proceda, am grijă să închid telefonul, să limitez sursele de distragere şi îmi aprind o lumânare ca un semnal de deschidere acestui spaţiu special de meditaţie.

Ideea e să ne alegem acel loc în care putem sta confortabil, cu spatele drept. O pernă pe jos, căpătâiul unui pat, pe canapea sau un scaun cu spătarul drept. DAcă ai alături un mic altar cu icoane, statuete sau obiecte care te pot inspira, poţi să îl „întăreşti” cu o ofrandă de clori, fructe, tămâie şi lumânări. Toate acestea creează un mini spaţiu sacru.

Cu puţină disciplină, vom putea medita şi în medii aglomerate, zgomotoase. Chiar şi în aceste situaţii, spaţiul de meditaţie trebuie să fie cât mai curat şi confortabil, ca să ne simţim bine acolo şi să anticipăm cu bucurie următoarea sesiune.

Poziţia

Pedichiurista mea s-a obişnuit deja cu bătătura ciudată de la glezna dreaptă. Se datorează faptului  că stau mult „turceşte”, cu picioarele încrucişate. O fac şi când lucrez de acasă, pentru că măsuţa de cafea e exact la înălţimea corectă pentru ultraportabilul meu, mă sprijin de canapeaua din living şi ecranul vine exact la înălţimea ochilor, astfel încât am corectat problema cu poziţia mâinilor şi înclinarea capului.

Vom vorbi mai pe larg despre energetica poziţiei, dar, în principiu, două sunt cerinţele importante. Prima este coloana vertebrală dreaptă şi a doua este o bună legătură cu pământul, care poate fi asigurată fie prin situarea tălpilor pe podea, preferabil fără încălţăminte, fie – şi mai bine – şezând direct pe podea, pământ, iarbă etc.  După ce exersaţi câteva săptămâni, încercaţi o primă meditaţie afară, într-un parc, pe câmp, pe plajă sau la poalele unui munte şi evaluaţi diferenţa.

Maestrul meu din Nepal a spus, sec, că poziţia picioarelor e importantă şi recomandă să le adunăm, dar dacă aveţi probleme cu şoldurile sau spinarea aş zice să nu vă forţaţi. Totuşi, păstraţi măcar pentru câteva secunde poziţia cu picioarele retrase cât mai aproape de baza coloanei.  Pe măsură ce articulaţiile îşi recapătă flexibilitatea veţi vedea cât de agreabilă este această postură.

Alegerea practicii

este extrem de importantă.  Nu vă lansaţi în meditaţii complicate. Începeţi cu meditaţia pe respiraţie, are este ideală pentru calmarea minţii şi începutul dezvoltării analizei gândurilor şi sentimentelor. Calmul şi capacitatea de analiză sunt ingredientele de succes ale unei meditaţii de orice fel.  Voi descrie pe scurt această practică.

Atenţia noastră se concentrează pe respiraţie. Simţim senzaţiile subtile ale aerului care intră prin nări, trece prin gât, ajunge în plămâni. Analizăm mişcările acestuia la fiecare inspiraţie şi expiraţie. Temperatura aerului care intră şi iese.  Dacă ne este greu să ne concentrăm pe locurile fizice implicate în respiraţie putem să numărăm. Inspir, expir, unu. Inspir, expir, doi… şi tot aşa. Număraţi 5-10 respiraţii şi apoi reîncepeţi de la 1, ca să nu oferim mai multă atenţie numărătorii decât respiraţiei 😀 iar dacă mintea o ia razna la jumătatea numărătorii luaţi-o cu seninătate de la capăt, de la 1. Continuaţi să număraţi în runde de cinci sau zece respiraţie, aducând cu blândeţe atenţia la respiraţie de câte ori o ia razna.  Când mintea se stabilizează puteţi renunţa la numărătoare.

Nu instalaţi o atitudine de contracarare a gândurilor, ci mai degrabă una de detaşare. Gândurile sunt ca norii pe cer: vin şi pleacă. Sau ca subtitrarea de la filme. A venit, ai văzut-o, dispare şi tu te concentrezi mai departe pe acţiunea filmului, nu pe textul care tocmai a dispărut. Este normal să fim inundaţi de tot felul de gânduri şi imagini când începem să medităm. Este torentul de toxine mentale pe care îl administrăm în fiecare zi. Important este să lăsăm această uriaşă drenă să scoată toate impurităţile – frustrare că m-am făcut de râs în cutare situaţie, îngrijorare pentru plata următoarei rate la bancă,  şi tot aşa.

Pe măsură ce avansaţi ca număr de sesiuni, veţi vedea cum aceste avalanşe sunt înlocuite la început de scurte momente de linişte şi centrare şi apoi de intervale din ce în ce mai lungi de calm al minţii. Când acestea se instalează, este timpul pentru pasul următor :D, despre care vom vorbi mâine.

Preliminarii şi încheiere

Meditaţia este un moment de contact cu sinele nostru profund. Trebuie să pregătim acest moment, de aceea este foarte important cu ce intenţie începem. Gândiţi-vă câtă energie mentală pozitivă generează meditaţia. Ce facem cu ea? Încotro o dirijăm? Iată câteva exemple de intenţie: meditez azi cu intenţia de a mă linişti puţin. Sau cu cea de a îmi furniza un moment de odihnă şi încărcare. Sau cu cea de a îmi normaliza ritmul cardiac. Şi tot aşa. Orice intenţie e bună, dacă e îndreptată spre perfecţionarea noastră şi nu afectează negativ pe nimeni altcineva – oameni, animale, plante, Pământ… Puteţi avea intenţii mai generale – de exemplu ca energia generată să ajute pe cineva, un părinte bolnav, un adolescent confuz, un grup de oameni care au nevoie de pace sau claritate.

La fel de importantă dedicarea. Când terminaţi sesiunea, nu începeţi prin a vă autocritica. Ci oferiţi-vă recunoştinţă pentru ce aţi făcut. Simplul efort de a medita este benefic şi plin de sens, chiar dacă „nu v-a ieşit”. Bucuraţi-vă de energia pozitivă pe care aţi generat-o şi repetaţi dedicarea din intenţie sau împrăştiaţi-o ca pe o rază de lumină în jurul vostru, către toate fiinţele, pentru eliberarea lor de probleme sau nefericire. Contemplaţi pentru o clipă cum creşte pacea şi bucuria.

Vă aştept aici cu comentarii şi întrebări. Spor la meditat, veţi vedea ce beneficii fantastice vă pot aduce zece minute de lucru cu mintea în fiecare zi.  Şi le mulţumesc celor care m-au rugat să vin cu acest subiect inedit pentru o lume în care business-ul ne aleargă şi ne înghite, hulpav, timpul.

Reclame

6 comentarii la “Meditaţie pentru începători, 1

    • Foarte bună întrebarea. Da, orice muzică plăcută, care te ajută să te calmezi. Meditaţia fără muzică e mai dificilă, pentur că suntem foarte înclinaţi să răspundme la stimulii exteriori.
      Încă o remarcă: se poate să simţim în timpul meditaţiei tot delul de nelinişti fizice – mici crampe, mâncărimi, zgomote digestive – ignoră-le, sunt manifestări ale toxinelor tale mentale.

  1. Pingback: terapia holistică, happy end « Pisicka's Book of Marketing

    • mai degrabă decât cărţi v-aş recomanda să vă alăturaţi unui grup care meditează. este mult mai uşor aşa, energia grupului ajută mult la concentrare.

  2. Aw, this was a really nice post. Finding the time and actual effort to produce a really good article… but what can I say… I procrastinate a lot and don’t seem to get anything done.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s