De ce nu e grafitul diamant

Pentru că are o structură polilamelară în care atomii sunt legaţi unul de altul în infinite cicluri hexagonale, ar zice unii. Alţii ar zice că nu a fost supus la temperaturi şi presiuni mari.  Mă gândesc la analogia asta de câte ori vine vorba despre transformare şi evoluţie la nivel de fiinţă umană.

Azi, gătind, am reflectat ceva mai mult la creativitate. Înseamnă că eşti creativ, dacă scrie pe cartea ta de vizită ceva legat de rădăcina acestui cuvânt? Nu trebuie să fii scriitor, sau pictor ca să fii creativ. POţi fi creativ şi dacă lucrezi într-o bancă. Creativitatea este cea care ne eliberează de alegerile şi situaţiile familiare.

Definiţia pe care o simt mai apropiată de realitate implică puterea de a face ceva altfel în fiecare zi. Să schimbi sandviciul de dimineaţă cu un shake. Să cumperi o revistă de yachting deşi nu ai habar de asta şi nu ai nici măcar o bărcuţă.  Să îţi trimiţi mintea să facă lucruri cu care nu e obişnuită. Să vorbeşti cu oameni cu care de obicei nu ai vorbi şi să şi asculţi ce au de spus.

De fapt, cred că a fi creativ începe cu a fi deschis, şi în loc să cioplim succesiv bucăţi din noi, devenind din ce în ce mai mici şi mai conform cu norma, să adăugăm bucăţi nou-nouţe, ca un copac care creşte şi îşi formează crengi ce nu mai fuseseră acolo.

Asta ne face, automat, mai prezenţi, mai expresivi, mai atractivi. Sau, mă rog, delimitează griurile. Vom fi adoraţi sau detestaţi. Dar exprimarea personală, care începe cu schimbarea culorii hârtiei igienice de la baie şi continuă cu decizia ca azi, în loc să lucrez la documentul acela de business sau la contul x, să iau o foaie de hârtie şi să pictez ca să exprim ceea ce sunt în clipa asta, mă face să mă dezvolt. Acum, Azi, în Momentul Meu de Creaţie.

Vor apărea, curând, sclipiri în masa de cărbune, şi să nu vă miraţi dacă schimbarea de structură va trage după ea un şir lung de întâmplări care să ne arunce viaţa pe spira superioară a elicei pe care o credeam cerc. Şi, la urma urmei, grafitul scrie, desenează, construieşte, chiar dacă nu sclipeşte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s