Noi şi expaţii noştri

Mi-a venit ideea pentru însemnările de azi de la o conversaţie cu o româncă, plecată de 18 ani din patria mumă. Se gândeşte să se întoarcă. A făcut în Vest un miliard de şcoli celebre de biz şi s-a specializat în strategie, şi m-a rugat să o ajut să exploreze posibilităţile româneşti pentru un asemenea expert senior. Aveam deja un gust amar în gură după o conversaţie cu un potenţial client, în cursul căreia am vorbit îndelung de strategie, ca să decidă apoi că deocamdată o să îşi refacă imaginea pentru cărţile de vizită şi pliantele de vânzări. Mă întreb pe ce bază, căci brandul nu există nici ca descriere.

Asta după ce o multinaţională ia un fost director de vânzări, fără niciun fel de pregătire sau experienţă formală, şi îl face director de marketing. Azi. Omul e paralel cu domeniul. Şi mă gândeam eu cum, într-o ţară a capitalismului de şanţ, ar putea reuşi un specialist instruit după modelul vestic. Am mai avut prieteni de felul ăsta, veniţi de prin economii de succes, care s-au dat cu capul de bordura românească: nu aveau conexiuni. Ce dacă erau trăsnet pe domeniul lor.

Nu mai comentez nici obiceiul acela minunat referitor la egalitatea preferenţială între expaţi şi români. Cine a lucrat în mediile care practică expaţi ştie bine la ce mă refer.

Însă ceea ce m-a impresionat în conversaţie a fost momentul în care am cerut cv-ul. Doamna îmi spune că trebuie să se întâlnească mâine cu coach-ul ei de brand pentru ultima revizie şi apoi îl trimite. Pe româneşte, s-a gândit la brandul ei personal. L-a clădit. Plăteşte un om ca să o ajute să exprime corect acest brand. Şi mi-am amintit de clienţii mei, aceia care spun „Nu mai ştiu ce să mai fac cu firma, aşa că te-am angajat pe tine să îmi spui ” . De obicei îi felicit, pentru că noi, românii, suntem aşa perfecţi, că nu avem nevoie de nimic, de la nimeni, iar cei care realizează posibilitatea de a schimba ceva în bine la ei sunt nişte vizionari.

Aşadar, am putea teleporta, vă rog, un tren plin cu români re-expatriaţi, ca să schimbăm ceva în ţara asta?…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s