La un capăt, presiunea. La celălalt, rezultatele

Dacă ar fi să facem un grafic care să reprezinte influenţa presiunii (targeturi, deadline-uri, follow up şi alţi termeni la fel de româneşti) asupra staffului, probabil că ar arăta ca un clopot al lui Gauss. Până la un moment dat, această presiune e pozitivă şi mobilizează, dacă e cuplată cu alte elemente de cultură – cum ar fi încrederea abilitatea de a greşi, delegarea, ştiinţa fe3ebackului. Apoi, ulciorul nu mai rezistă şi crapă.

Aşa dai peste super-performerul care nu mai mişcă un inch în afara fişei de post, şi asta până o găsi pe Best Jobs un interviu la care să i se promită un salariu un pic mai bun şi, eventual, o poziţie superioară. Dacă mergi pe firul apei, constaţi următoarea evoluţie…

Mai întâi, omul e promovat, interesat de hob, performează. Face ore suplimentare. Ia sarcini suplimentare. Face bine tot ce face. Aparent, nimeni nu remarcă lucrul ăsta.

Apoi, îşi ia inima în dinţi şi se duce la manager, căruia îi spune ce a făcut în plus. Nici vorbă să se pună problema de vreun fel de bonus, nu neapărat de bani, ci de orice fel. Mai mult, managerul e suspicios, nu cumva ai incarcat vanzările altuia pe codul tău?

Supeb. Angajatul se duce acasă cu senzaţia clară că nu dă nimeni doi bani pe el, cu coada între picioare şi promiţându-şi, vorba cântecului, never again. Niciodată nu va mai fi atât de fraier încât să încerce să demonstreze că e bun.

Am văzut oamenii făcând asta la toate nivelurile. De la cel de execuţie la middle management- La seniori, problema se tranşează în etapa a doua.

Dacă la maşinile de cusut cheia e să faci acţiunea potrivită la momentul potrivit, altfel se rupe materialul sau iese o cusătură dezlânată, la oameni e la fel. Ceri mult şi creditezi la momentul potrivit, altfel, combinaţia între presiune şi desconsiderare duce, fără excepţie, la lipsă de performanţă.

3 comentarii la “La un capăt, presiunea. La celălalt, rezultatele

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s