Dreaming of Malthus

IMG_0048Malthus era un nene – evident – mai deştept decât mulţi dintre noi, care a constatat că omenirea are, totuşi, mecanisme de autoreglare, astfel încât, când apare suprapopularea, instinctul belicos face scânteie şi ne războim până când mor oarece tovarăşi şi prieteni.

IMG_0045Plecând vineri de la birou, m-am înţepenit vreme de vreun ceas într-o gloată care înainta cu viteza mucusului prin oraş. Asta după ce un cetăţean posesor de BMW 4×4, cu un număr care începea cu B25… m-a claxonat insistent ca să nu mai dau prioritate şi să mă bag peste cei veniţi din dreapta, apoi – în fine, trecând de intersecţie într-un mod barbar – m-a depăşit în scurt ca, 100 de metri mai jos, să-mi ia faţa în scurt. Parca la un bloc. Cireada subumană care blochează intersecţii, ignoră legea pentru că deţine o maşină scumpă şi, în general, îşi bagă picioarele în toţi ceilalţi nu a fost adresată de Malthus. Din păcate, mecanicile lui sunt pur cantitative.varia 367

Reflectând la opţiunile care ne rămân ca să ne putem detaşa de grohăitori şi să continuăm să locuim în ţara noastră fără să fie nevoie să ne căutăm altă plajă liberă de lănţăi şi silicoane, plec sâmbătă de acasă spre oraş. Gropile lu’ domnu primar de Voluntari, care încasează de trei ani impozit fără să paveze două străzi amărâte, ciori, multe ciori şi un cer gri. România e o ţară gri, pentru că e foarte murdară, pe dinafară şi pe dinăuntru. Politicieni care se comportă mai degrabă ca nişte starlete de tabloid de mâna a doua, popor bătut în creier de cincizeci de ani de omogenizare dictatorial-comunistă şi imposibilitatea de a crea o elită care să scoată ţara din jegul care a cotropit-o ca o infecţie urât mirositoare. Mă întreb – însă – unde a dispărut gena care ne-a permis nouă, românilor, să construim case baroce şi art nouveau în perioada interbelică. luminiţa de la capătul tuneluluiUnde e ADN-ul care ni i-a dat pe Kogălniceanu şi Brâncuşi. L-am găsit, sufocându-se cu demnitate, la Centrul Cultural Francez (noroc cu poporul frate, care are grijă să ne mai scoată la lumină din când în când), care le-a deschis artiştilor români uşa pentru o minunată expoziţie de bijuterii.din casele boierilor de altădată au coborât obiectele bune şi frumoase

Reclame

3 comentarii la “Dreaming of Malthus

 1. Mi-ai adus aminte de cursurile ” istoria economiei” si ma apuca foamea in mod subit, devin nervos , parca as lua o bazooka sa mai reduc din cresterea asta geometrica.Totusi, imi este teama ca va spori numarul de gropi/ m2…Hai Romania !

 2. Malthus cu dezvoltarea geometrica vs aritmetica pare oleaca desuet.

  Malthus scria prin 1810 ca lumea se extinde. Si era adevarat.
  Europenii aveau colonii pe care inca le sperau separate comercial de celelalte colonii. Nu faceau comert decat intre ei. Embargo si exclusivism. Lumea crestea intr-un ritm ametitor, dictat de revolutia industriala pornita de Cromwell.

  Acum lumea a obosit. Sporul natural in romania este sub zero. Sporul natural in europa obosita e sub zero. Formula lui Malthus acum este teoretica. Lumea nu creste in proportie geometrica. Sau ma rog… lumea „alba” la care se referea Malthus.

  Vigoarea populatiei este in stransa legatura cu vigoarea credintei acelei populatii. Acum islamul este fanatic. Asa cum era crestinismul acum 500-600 de ani. Islamul este mai tanar cu 500-600 de ani. SA fie vorba despre o varsta a religiei? Sa fie vorba despre o psihologie a religiei privita ca entitate?

  Religia dicteaza tabu-uri si permisiuni. Acestea dau nota obiectivelor populatiei. Pe langa ele e visarea: revolutii, schimbari, fraternitee… libertee… bla bla. In lumea noastra nu mai avem vise de-astea. Nu ma refer la Romania, ci la Europa si America. Vezi tinerii care vin din spate. SA mearga la concert Paris Hilton sau sa imbratiseze si sa urmeze o idee? Fara o Idee de urmat, populatia scade sub auspiciile suficientei relative. Copiii nascuti in Stalingradul asediat fie de napoleon fie de nazisti erau priviti ca un scop al luptei. Acum nu mai e asa. Copiii de acum sunt luati in calcul numai de familii si de stat, ca numar de co-platitori pentru analisti macroeconomici care fac „previziuni”.

  Din punctul asta, lucrurile nu o iau spre bine sa infirme pe Malthus. Populatia scade, dar si resursele care prin consumerism dau profit, dar nu se regenereaza. Cred ca in prezent nu putem vorbi despre dogme economice valide pentru viitor. Nu stim cum va arata, iar Malthus si ceilalti care au pus bazele teoretizarii umanitatii de azi nu mai sunt valabili.

  O lume eminamente economica afirma: dupa mine… islamul :). Mostenitorii directi ai lumii economice au de la stramosi resurse sa subziste in islam sau orice o veni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s