Recuperarea valorilor

ca de popor ticăloşit Nu trece zi de la Dumnezeu să nu auzi că politicianul cutare a făcut, a dres şi a zis, că pseudovedeta s-a măritat, divorţat, a născut, s-a combinat extraconjugal. Nu ştiu în ce măsură mai înţeleg jurnaliştii de tabloid din România (din păcate puţini mai sunt jurnalişti adevăraţi, e mai uşor să iei bârfe la comentat) ce anume ar trebui furnizat naţiei române de către un formator de opinie. În cascada imundă de lături şi zoaie, închizi televizorul, nu mai citeşti decât condensatele de presă şi îţi cumperi acele publicaţii în care nu se vorbeşte despre cum şi-a revenit nechirurgical cutare model după naştere, şi nici despre ce să mai cumperi sau ce rezultate îţi ies la testul „mă înşeală?” Dai o cheie maşinii care porneşte la sfert, deh, din import. te duci să îţi iei celălalt pumn de medicamente, dacă tot le-ai consumat pe primele, iar în drum se întâmplă o grămadă de lucruri.

În dorobanţi, poliţia a reuşit să alunge, în fine, ţiganii care dirijau parcarea, fumau şi mâncau seminţe în faţa farmaciei. Parcarea se aliniază, cuminte, în lung. Drept care aşezi maşina la naiba-n praznic, suficient ca să vezi, venind pe jos două sute de metri, o casă a cărei emblemă de dragon a supravieţuit tuturor valurilor de istorie.

Fireşte, e o imagine idilică, repede spulberată de amatorii de cafea matinală, demonstrându-şi ceasocul de aur la cafenelele de fiţe din aria respectivă. Îmm. mai departe, spre casă, cu stop la un super-hiper, nu spui care. Invazia de pensionari în căutarea unei etichete de preţ mai puţin înspăimântătoare. Se mişcă încet. Îşi caută locul pentru următorul pas, de parcă ar călca pe creste de munte. Încetinită de boală, nu blestem ritmul, ci ocolesc elegant şi mă întâlnesc, iar şi iar, cu aceeaşi bunicuţă şovăielnică, evident chinuită de dureri. Se duce cu căruţul până în colţul parcării, ca să mai salveze un metru de mers pe jos cu sacoşele în mână.

Mă opreşte o ţigancă frumoasă, însărcinată. Îi spun că nu am monedă, corect, căruţul e cu fisa de plastic. Nu vrea fisa, vrea o bucată de pâine, pentru că nu are ce mânca. Şi fiindcă, de la 6  august încoace, îmi tot plâng morţii, îi dau pâinea, îi dau un suc, fructe… E flămândă, se aşează cu toate cele pe capota maşinii din spatele meu ca să mănânce. Mult diferităd e cerşetori.

Mă urc, oftând, în maşină şi , deşi drumul e scurt, nu scap de bmw-uri conduse de neterminaţi, care întorc în mijlocul drumului, aşteptându-se să le facă toată lumea loc Lor, Proprietarilor de Limuzine. Şi de neamuri de traistă venite să mai lucreze la o zidărie prin Bucureşti, care traversează în fugă, făcând şoferilor semn să oprească: trecerea de pietoni e la zece metri mai încolo, fir-ar.

Şi casiera care mă bănuieşte că am cumpărat o scară cu trei trepte şi am lipit eu eticheta cu două. Greu cu matematica. Apoi o şefă de departament care îmi face un serviciu netrecut în procedurile de lucru, ia cartea de vizită şi îmi promite să mă sune când vine şemineul cu gel, perfect pentru locul de sub scară. Un om care face un extra mile pentru tine, pentru că înţelege că banii vin de la clienţi.

supărarea se topeşte. Şi, aşa, venind eu de la noul antibiotic, ajung la domiciliu gândindu-mă că , de fapt, nu suntem o naţie de elene şi ritzi, de bişniţari şi băieţi de băieţi. Că, undeva, la fundul râului plin de crăcile şi gunoaiele învolburării, sunt nişte pietre frumoase, rotunjite, care merită să aştepţi să se limpezească apa. sau să pui o plasă care să adune jegul la locul unde se produce.

Am nevoie de vorba bătrânei care se mişcă greu. De interesul doamnei care înţelege să relaţioneze cu un cliet. Am nevoie să înţeleg că neamul ăsta, care ocupă o jumătate din sângele care îmi curge în vene, stă pe o bază de valori, pe care le vreau înapoi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s