Alchimică

de dimineaţă, pisica roz, fericită de recuperarea rapidă a entorsei de şold, tropăia cu spor pe marginea căzii. îi place nespus să bea apa caldă.

eu, la chiuvetă, bâjbâind după perie şi pastă, dau drumul la apă, iar fiara vine ca fierul la magnet. dar curgea apă….

Un flashback mă trimite cu douăzeci de ani înapoi. în laboratoarele facultăţii, cele de chimie organică, robinetele erau lăsate să picure. Pentru că una ditre tradiţiile nescrise a laboratoarelor bătrâne din Polizu era să păstreze pasiunea Magistrului pentru Pisică.

Magistrul: Costin D. Neniţescu, un Ataturk al chimiei mioritice, a scris o carte foaaaarte groasă şi s-a combinat cu asistenta- supranumită Domnişoara. Imaginea lui e indisolubil legată de ţigara de foi (susţinea că partea cea mai cancerigenă a ţigării este hârtia, şi a demonstrat asta prin experimente cu gudron pe nişte sărmani şobolani albi), şi de pisicile din laborator. Pisicile se strecurau netulburate printre baloanele fragile din sticlă, refrigerenţi, flăcările de lamă ale becurilor Bunsen şi… beau apă de la robinetele care erau lăsate să picure.

Mult timp după dispariţia Magistrului şi a Domnişoarei dintre cele văzute, generaţiile următoare au păstrat Pisica în laborator. Ceea ce aduce, parcă, a puţină ocultare, puţină alchimie, pentru că de ce l-ar fi numit oamenii Magistrul dacă nu era un adevărat maestru?- şi magie.

Şi astfel, singurul om care a avut curajul să nu intre în partid şi să nu îi acorde diploma de licenţă Elenei Ceauşescu, umilită şi obligată să cerşească favorurile şefului de catedră de la Iaşi, Magistrul a foat atât de iubit şi respectat de generaţiile cărăra le-a predat şi cele care doar l-au citit, încât le-au păstrat pisicilor privilegiul de a continua slalomurile printre cilindri şi retorte şi de a-şi bea apa proaspătă de la robinetele care picurau, veşnic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s