din nou, despre sens

Sens. sense. nu e o greşeală dactilo, ci un fel de insight filologic. În engleză, sense e mai adânc decât sensul nostru. Am descoperit un loc care s-a jucat frumos cu înţelesurile în comunicare. Pe scurt, mesajul de pe suporturile de pahar, făcute ca mobila – wenge pe dinafară, roşu intens pe dinăuntru – te duce, inductiv, la ideea că ceea ce simţi e de fapt sensul. Minunată concluzie pentru un Peşte intuitiv, cumplită pentru un Geamăn raţional. Dar nici asta nu contează.
De fapt, ce contează e că şirul de experienţe seamănă cu felul în care cristalizează sărurile din soluţii. Cristalele cresc, uneori, neaşteptat – deşiştiu pe cineva care găseşte explicaţia aleatorului prin teoria fractalilor – înlănţuirea de rezultate duce, ciudat, în direcţii la care nu te-ai aştepta. De fapt, asta e şi esenţa creativităţii controlate.
Faptele: ţară germanică, ordine conservatoare, listă de cadouri de executat. Vezi o firmă pe care o ştii din ţară, vrei să vezi, ca un profesionist retailer serios ce te afli, dacă există diferenţe de sortiment generate de suprafaţă sau de tipul de client. Aşa că intri…
Iar vânzătoarea, extrem de bine antrenată, îţi flutură în faţă o cutioară de mătase albă care pare legată cu o panglică verde, ca măslinele din saramură, şi care conţine o sticlă de licoare cu aspect alchimic.
Din sticlă curge, verde, un lichid aromat, care năvăleşte peste tine cu tot cu amintirile salatelor greceşti. E aşa-numitul Extraverte, care are gustul elenic, e făcut de francezi în Portugalia şi vândut în Elveţia.
It is a small world indeed, dar nu asta e nuca poveştii.
Te întorci la hotel, şi lângă cafetiera supersonică descoperi, pe lângă pod-urile de cafea trase în aluminiu celofanat în culori jucăuşe, plicuri de ceai Dammann Freres. Şi pliculeţul de mătase de la erboristerie, cu ceaiul moale de verbină pentru seri stresate.
O mână atentă de cameristă a făcut patul, lăsând o bezea, fireşte, roz pe pernă, alături de un mini-spray în care se amestecă substanţe la fel de misterioase – lavender, rosewood, petitgrain, grapefruit. Aşteaptă să le împrăştii pe pernă şi să adormi ca atunci când erai copil şi te ascundeai între hainele parfumate ale mamei.
Unde duce toată această şerpuire fără sens?…
E simplu, ajunge o colecţie de mici răsfăţuri, care vorbesc cu simţurile tale – your senses – şi îţi dau un sens…. Ubi patria, ibi bene.potecile aleatoare ale well-being-ului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s