curatenia de primavara

Singurul lucru pe care nu l-am putut face a fost sa ard in mod ritual gramada de frunze – asa cum faceam, cu extrem deliciu, cand eram copii.
Dar, de fapt, chestia cu curatenia de primavara, pe care o uram la fel de mult cand eram copil, fiindca Tanti Maria, menajera noastra, freca parchetul cu petrosin ca sa curete lemnul, dupa care urma ceara de parchet, mirosind la fel de petrochimic, si mai ales lustruitul – treaba copiilor, care trebuiau sa danseze prin camere tarsaind carpa cu pricina pana cand lemnul capata luciu, deci, chestia asta capata un anumit sens cand esti matur si hartanit.
Vrei ceva proaspat, nou. Intelegi si idele lui Marte, miroase a pamant reavan care te cheama afara, pisica emana nori de puf naparlind prozaic, vrei sa scapi de tot ce e putred, ti-e dor de verde, de schimbare, de duca.
Cred ca de-asta isi pune omul manusile de gradinarit, isi cumpara pietris si scoate din radacini aleea din gradina, ca sa o replanteze dupa ce a adaugat pamant de flori si a greblat tot ce e mort si uscat.
Sa muti plantutze, sa redai aspectul viu, sa te bucuri de buchetul de flori pe care l-ai primit cu o seara inainte de la prietenii cu care ai impartit sticla aceea de vin bun pe care il pastrai pentru cineva cu care sa poti dezbate. In definitiv, tot despre placere vorbim. si despre uimirea cu care descoperi, vorba calugarilor budisti, ca poti gasi placere in orice lucru pe care il faci.
Partea simpatica incepe abia acum. Pentru ca, dupa toata agitatzia, am aprins doua lumanari din ceara de albine si tamaia din micro-cadelnitza achizitionata in Creta. Si contagiunea a cuprins casa, cartierul, locul. A cazut curentul si s-au aprins sute de lumanari…
Astfel, purificarea merge inainte, de la pamantul de afara la aerul din case si mintea din cap.
Asa incat te cuibaresti pe canapea, iti savurezi lichidul pretios din paharul elegant si te bucuri de primul cadou pe care l-ai primit de 8 martie…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s