post. de fapt.

Usor isteric, toata lumea din jurul meu flutura vorbe despre post. Lucrurile iau amploare de la un an la altul, magazinele au inceput sa faca cifra de afaceri din produse de post, cica, ale caror etichete te infioara daca le citesti. E-uri de toate felurile – coloranti, aditivi, arome, conservanti… o sa ajungem ca americanii aia care s-au conservat in groapa datorita mancarurilor bune consumate o viata.

Imprejurul meu, toata lumea face cancer.

De la inaltimea introspectiei de doua saptamani pe care am practicat-o fortat, nu pot sa nu ma intreb de ce oamenii se chinuie atat sa manance lucruri care ingrasa sau dauneaza, iar intre timp se sapa, isi dau la cap, pun fitile, se inseala, mint… si uite-asa.

Ma uitam, inevitabil, de dimineata la o emisiune pe un post strain, un bucatar celebru care gatea unor pompieri din New Orleans. Si ceea ce m-a socat de aici, de pe marginea de lume in care asteptam sa sucombe capra vecinului, a fost bunavointa extrema pe care si-o aratau unii altora. O natie care – poate – nu e asa veche si scolita ca batrana Europa, dar care se straduie. Oameni care au hotarat sa le faca pompierilor un cadou, fiindca s-au straduit cu misiunile post-uragan. Pompieri care aveau grija sa aiba cu totii ce manca si sa il faca si pe bucatar sa se simta bine.

Buna vointa. Buna intentie. Gandul bun. Si mai putin obsesia pentru ce mancam. Cred ca si obsesia in sine incalca postul, ar trebui sa nu iti pese ce mananci, ci mai degraba sa incerci sa iti respecti corpul. Si pe tine. Si pe cel de langa tine.

Bun si bacilul la ceva. Te ajuta sa regasesti valorile pe care le-au ingropat zecile de sedinte stupide, termene inutile, stressul neproductiv si orbirea unor oameni care traiesc numai pentru bani. Pentru prima oara dupa mult timp, cred ca sunt gata sa intampin sarbatorile altfel decat cu atitudine de grinch. Am coborat mult, mental si fizic, ca sa ma pot intoarce la ceea ce sunt, de fapt, iar promisiunile pe care mi le-am facut de 1 ianuarie sunt, integral, respectate.

Este un plan bun.

A fost un an greu.

Sunt recunoscatoare pentru toate acestea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s